Nagyvilág

Feloszlatta a rendőrség az isztambuli pride felvonulást

A török rendőrség vasárnap feloszlatta az isztambuli pride felvonulásra összegyűlt tömeget, és több tucat résztvevőt letartóztatott, köztük újságírókat is, állítólag azért, hogy megakadályozza őket az esemény rögzítésében – számol be az eseményről a EuroNews.

Még a tüntetés kezdete előtt rohamrendőrök razziát tartottak a Taksimhoz közeli Cihangir negyedben több bárban, és „találomra” tartóztattak le embereket, köztük az AFP fotósát.

A letartóztatásokra azt követően került sor, hogy a hatóságok vasárnapig bezáróan hétnapos tilalmat rendeltek el a nyílt és zárt térben történő gyülekezésre – így megakadályozandó a pride felvonulás megtartását.

Június elején a rendőrség Isztambulban már letartóztatott 11 queer aktivistát, akik a pride hónap kezdetének megünneplésére gyűltek össze. Az aktivisták azt állították, hogy megkínozták őket, és erősen zúzott csuklókról és lábakról készült képeket tettek közzé.

Vasárnap az előzmények és a tiltás ellenére több száz, szivárványzászlókat lengető tüntető kezdett gyülekezni a híres Taksim tér melletti utcákon, amely a nyilvánosság elől teljesen le van zárva.

A 2014-es látványos, több mint százezres isztambuli felvonulást követően a török hatóságok évről évre betiltották azt, hivatalosan biztonsági okokból.

Tavaly a rendőrség is keményen fellépett a rendezvény ellen, könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására, és több tucat embert őrizetbe vett. Az incidens tüntetéseket váltott ki az egész országban, köztük a fővárosban, Ankarában is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múltban bírálta az ország LMBTQ-aktivistáit, 2021-ben vandálokhoz hasonlította őket.

 

Letartóztatták és megverték az Isztambul Pride szervezőit

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin