Hírek

Feloldották Argentínában a meleg és a biszexuális férfiak véradására vonatkozó korlátozást

A dél-amerikai országban ezelőtt nem adhattak vért a szexuális orientációjukat felvállaló meleg vagy biszexuális férfiak.

Blood-bottle1_640x345_acf_cropped

A helyi LMBT szervezetek többször lobbiztak a tilalom eltörléséért, és törekvéseik végre eredménnyel jártak. Az egészségügyi minisztérium hivatalos közleménye szerint olyan vérellátó szolgálatot szeretnének kialakítani, aminek a biztonság, a törődés és az inkluzivitás a legfontosabb jellemzői. A döntéssel szándékuk szerint az LMBT közösséggel szembeni, hosszú ideje tartó intézményes diszkriminációnak is véget vetnek.

Annak ellenére, hogy a világ sok országában – így például Magyarországon is – komoly kihívást okoz a megfelelő vértartalékok fenntartása, továbbra is különféle korlátozások vannak érvényben, amelyek többnyire a meleg férfiakat tiltják el valamilyen formában a véradástól. Egy korábbi cikkünkben részletes listát találhattok az egyes országok szabályairól.

A magyarázat egyszerűnek tűnik: a meleg/biszexuális férfiaknál életstílusuk miatt nagyobb a kockázat arra, hogy valamilyen vér útján terjedő fertőzés – pl. HIV, AIDS – hordozói. Ezek a szabályok egyrészt egy emberként bélyegzik meg a közösség különböző tagjait, másrészt az egészségügy is rengeteg egészséges véradótól esik el, miközben egy monogám párkapcsolatban élő meleg férfinak semmivel sincs több esélye HIV-hordozónak lenni, mint mondjuk egy heteroszexuális nőnek.

 

Previous post

Wales azonos nemű párjai hamarosan templomban is házasodhatnak

Next post

Megrázó fotók: Szó nélkül nézte végig a tömeg egy meleg férfi kivégzését