Hírek

Felmérés bizonyítja, hogy a transz fiatalok körében gyakoribb az öngyilkossági hajlam

Egy új kutatás ismét bebizonyította, hogy a transznemű fiatalokat nagyobb mértékben fenyegeti az öngyilkosság veszélye, mint cisznemű társaikat.

A Pittsburghi Egyetem kutatói az American Academy of Pediatrics nevű újságban tette közzé az eredményeket: adataik szerint a transznemű fiataloknál magasabb az öngyilkos gondolatok és a kísérletek száma.

A kutatók összesen 1148 transznemű és 972 cisznemű tinédzsert vizsgáltak 14-18 éves korig az Amerikai Egyesült Államokban, az eredmény pedig igencsak sokkoló.

 

 

Az eredmények alapján a transznemű fiatalok 50,3 százaléka kísérelt meg öngyilkosságot, míg a cisznemű és egyben heteroszexuális tinédzserek 23,4 százalékánál mutatkozott az öngyilkossági hajlam. A transz tinédzserek öngyilkossági kísérletei után többen is orvosi ellátásra szorultak. A transznemű fiatalok 84,4 százaléka jelezte, hogy öngyilkos gondolatokkal küzd, míg 72,5 százalékuk tervezett már meg öngyilkossági kísérletet – írja a Pink News.

A kutatásban azt is megjegyezték, hogy a transznemű férfiak, a transznemű nők, és azok a nembináris fiatalok, akiknek születési adatainál a női nem van jelen, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, és gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, valamint gyakrabban gondolnak a különböző megvalósítási lehetőségekre.

 

Az adatok is mutatják: a transznemű fiatalok gyakrabban küzdenek öngyilkos gondolatokkal.

 

Dr. Michael Marshal, a kutatás társszerzőjének feltűnt, hogy egyre nő azon transznemű tinédzserek száma, akik igénybe veszik az egyetem segélyszolgálatát – éppen ezért kezdték el a kutatásukat.

„Szerettem volna többet tudni azokról a kockázati tényezőkről, amiket ezek a fiatalok átélnek. Semmiféle kutatást nem találtam, ami segíthetett volna nekem jobban megértenem, hogyan is lehetne segíteni a nehézségeiken terápia keretein belül. Az egyik legfontosabb probléma, hogy bárki a világon érvénytelenítheti a személyazonosságukat azáltal, hogy azt mondják nekik: nem helyén való, ha transzneműként tekintenek önmagukra. Az identitásuk rejtve marad, és amikor ez megtörténik, az emberek sokkal könnyebben árthatnak nekik. Mindez rengeteg fájdalmat és szenvedést okoz számukra.”

Dr. Brian Thoma, a tanulmány írója és egyben pszichiátriai docens is nyilatkozott munkájukról:

„Sajnos jelenleg ez gyakori a transznemű serdülők körében, akik az USA-ban élnek. Nagyon fontos, hogy megvizsgáljunk néhány olyan pszichoszociális stressztényezőt, amelyektől létrejön a különbség a transznemű és cisznemű fiatalok öngyilkos hajlamai között. Ha egyszer jobban a dolgok mögé nézünk, több információnk lesz arról, hogyan fejlesszünk ki megelőzési erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkentsük a jelenlegi számokat.”

Thoma szerint a cégek, szervezetek és összességében az emberek azzal segíthetnek ezen a problémán, ha megteszik azokat az egyszerű lépéseket, amelyekkel megfelelő, biztonságos környezetet biztosíthatnak a transznemű emberek számára, és ahol ők is úgy érzik, hogy elfogadják őket. Idetartozik az a lépés is, hogy a transzneműek által választott nevükön szólítják őket, amelyek megfelelnek a jelenlegi nemi identitásuknak.

Egy korábbi kutatásban arra jöttek rá, hogyha a helyes neveiken szólítják őket, a transznemű emberek szorongása csillapodhat, valamint a depresszión és az öngyilkos gondolatokon is segíthet. Ezzel pedig azonos szintre kerülhet lelkiállapotuk cisznemű társaikéval.

 

Négyszeresére nőttek a Transz lelkisegély-vonalak hívásai Trump bejelentése óta

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb