Hírek

Felfüggesztette kampányát a meleg amerikai elnökjelölt

Magyar idő szerint hétfő hajnalban felfüggesztette kampányát az Amerikai Egyesült Államok elnöki székéért folyó küzdelemben Pete Buttigieg.

Buttigieg, aki nyolc éven át volt egy Székesfehérvár méretű város, South Bend polgármestere, már azzal történelmet írt, hogy első nyíltan meleg jelöltként bejelentette indulását. Kampánya 322 napon át tartott és a rekord méretű, 29 indulót számláló demokrata párti mezőnyben különösen sokáig kitartott, mostanra rajta kívül már csak hatan voltak versenyben.

 

Pete Buttigieg és párja a Time magazin címlapján

 

Jelöltsége azonban nemcsak emiatt volt történelmi. A február elején induló előválasztási procedúrában, amely során nyár közepéig a demokrata szavazok az USA fokozatosan minden államában véleményt nyilvánítjanak, hogy kit szeretnének elnökjelöltjüknek, az első két előválasztó államban, Iowában és New Hampshire-ben az első kettő között végzett sőt, Iowában a Bernie Saners-szel szoros küzdelemben első helyen végzett.

Kampánygyűlésein azonban túlnyomó többségben fehér szavazók voltak csak jelen – a feketék és latínók bizalmát nem tudta elnyerni, amely végül kritikusnak bizonyult a kampányban és egyre kevesebben hittek benne, hogy képes lesz elnyerni a jelöltséget, valamint maga mögé sorakoztatni a Demokrata Párt szavazótáborának a két rendkívül fontos bázisát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb