Utazás

Fedezd fel a német borvidékeket!

Bár sok minden eszünkbe jut Németországról, a bor nem feltétlenül szerepel köztük, ha pedig mégis, valószínűleg a rajnai rizlingre gondolunk. Pedig az ország borkínálata ennél sokkal árnyaltabb: összesen tizenhárom borrégiója van, ahol fehér- és vörösborok is készülnek. Bár az összes borvidék bemutatására helyszűke miatt nem vállalkoznánk, a legérdekesebbeket bemutatjuk. Figyelem, ezeknek a borrégióknak nemcsak a borát érdemes megkóstolnod, hanem a lelőhelyükre is érdemes ellátogatni, mivel festőien szép helyekről van szó!

 

 

Württemberg

Az ország negyedik legnagyobb borvidéke Stuttgart és Heilbronn között található: ez Württemberg, ahol túlnyomó többséggel vörösbort készítenek. A térséget a Neckar folyó szeli ketté, hosszasan kanyarogva a dombok között. Az itteni települések neveiből is könnyen kitalálható, hogy a térség fő profilja a bortermelés: több helység nevében is szerepel a wein (bor) szó. A földrajzi adottságoknak köszönhetően a szőlőültetvények jelentős részét a domboldalra telepítették, ebből fakadóan művelésükhöz csak minimális gépi segítséget tudnak igénybe venni a borászok (traktorral például egész biztosan nem tudnak közlekedni a meredekebben fekvő sorok között). A württembergi borvidék másik érdekessége, hogy a szőlőket nem egyszerre, hanem időszakosan (érés előtt, éréskor és érés után) szüretelik, így a bortermelők három bortípust vihetnek a piacra: a Qualitätsweint (minőségi bor), a Qualitätswein mit Prädikatot (ami – szemben az előző fajtával – nem tartalmaz hozzáadott cukrot) és a Spätlesét. A Spätlese, valamint a még később szüretelt, válogatott, aszúsodott szemekből készülő Auslese az édesebb, teltebb desszertborokat takarja. Az év legkiválóbb terméseit a Stuttgartban megrendezett borfesztiválon mutatják be, ahol nemcsak a borok, hanem a hozzájuk passzoló ételek is fontos szerepet kapnak.

Baden

A badeni borvidék Németország legmelegebb borvidéke, ami jórészt a Rajna és a Fekete-erdő között terül el.  A területnek több alrégiója van, például Kaiserstuhl és Tuniberg, ahol egy kialudt vulkán kráterében, napos teraszokra ültették a szőlőtőkéket. A badeni borok többsége a pinot családhoz tartozik, legjellegzetesebb ezen belül is a pinot noir. Hiába, hogy a környéken legelterjedtebb szőlőfajtából vörösbort készítenek, Badenben mégis sokkal több fehérbort palackoznak, mivel a többi, fehérbort adó szőlőből (rizling, pinot blanc – vagy ahogy itt nevezik: weisser burgunder) együttesen sokkal több terem, mint a pinot noirból. Bár a szőlősök nagy része szövetkezetek tulajdonában áll, a borvidék jó hírének a lelkes kistermelők ágyaztak meg. Érdemes megemlíteni, hogy erről a területről nemcsak remek borok, hanem párlatok, likőrök is kikerülnek a világpiacra.

 

 

Mosel

A borvidék az azonos nevű folyóról kapta a nevét, legjellegzetesebb bora a rizling. Talán ez az ország legismertebb borvidéke, hírnevét annak köszönheti, hogy ezen a területen foglalkoznak az országon belül legrégebb óta szőlőtermesztéssel – már a rómaiak is szüreteltek erre.  Ahogy Württemberg esetében, úgy itt is nagyon meredek domboldalakra telepítették a szőlőket, sok helyen ezért kizárólag kézzel tudják megművelni azokat. A borászok többsége drótkötélpályák segítségével mozgatja a leszedett szőlőszemeket, hogy legalább a cipekedéssel ne kelljen bajlódniuk. Az itteni szőlőfürtöket az úgynevezett bakos eljárással művelik, amelynek lényege, hogy minden tőke külön karóra kerül, így biztosítva megfelelő mennyiségű fényt és levegőt a szőlőszemeknek.

Ha arra vezet utunk, bátran keressük fel valamelyik német bortermelő vidéket. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy a világ legészakabban fekvő borrégiói ezek, amelyek Németország déli, délnyugati részén találhatóak, leszámítva Sachsent és Saale-Unstrutot, amelyek tőlük keletebbre vannak. És mivel fekvésükből adódóan a nyugati klíma és a kontinentális éghajlat határán fekszenek, ezért errefelé zömmel könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú borokkal találkozhatunk.

Tegdes Péter

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin