Utazás

Fantáziavilág Köln mellett – Phantasialand

 

Izgalmas és lenyűgöző látnivalókért igazán nem kell messzire utazni, sokszor a közvetlen közelünkben is igazi csodák várnak ránk. Minden országnak megvannak a maga ikonikus látványosságai, amelyeket az utazók szinte kivétel nélkül felkeresnek. Ugyanez a helyzet Németországban is, ahol rengeteg turisztikai látnivaló és nevezetesség található, és amelyekért a világ minden tájáról felkerekednek az emberek. De melyek is a legnépszerűbb épített vagy természet alkotta kincsek? Ezt a kérdést teszi fel minden évben a Német Turisztikai Hivatal (DZT) a külföldi látogatóknak, és az elmúlt évadot tekintve a világ minden tájáról mintegy 15 000 ember választotta ki személyes kedvenceit.

Mire tippelnénk, mi szerepel a TOP 5 látnivaló között? Berlin a tévétoronnyal és a Brandenburgi kapuval? A Fekete-erdő vidéke? Hamburg? München? Drezda? Nos, bizonyára meglepő lehet, de az első öt helyen három élménypark is szerepel, mellettük pedig csak a középkori mesevárosnak, Rothenburgnak, valamint a Neuschwanstein kastélynak sikerült dobogóra jutnia. Még meglepőbb lehet azonban, hogy az ötödik helyen végző Phantasialand mennyire nem ismert széles körben idehaza.

A Köln melletti Brühlben ugyanis egy igazi fantáziavilág található. Nevéhez méltóan a Phantasialand egzotikus tájakkal és izgalmas utazásokkal csavarja el a látogatók fejét, a téli hónapokban pedig ez a tematikus vidámpark a szikrázó fények varázslatos tengerévé változik. De ebben a világban rekordok is megdőlnek, itt üzemel ugyanis a világ leghosszabb, valamint a világ leggyorsabb repülő hullámvasútja is – csak hullámvasútból hetet találunk ebben a vidámparkban.

 

 

Az évente 2 millió látogatót vonzó parkot 1967-ben nyitották meg, és az eredetileg családbarát vidámparkként indult létesítményt aztán egyre izgalmasabb látványosságokkal bővítették. Viszonylag kis területét azzal ellensúlyozzák, hogy itt tematikus világokat építettek fel, és a versenytársakhoz képest gyakrabban vezetnek be újabb és újabb attrakciókat – nem meglepő, hogy rendszeresen a világ legjobb élményparkjai közé választják.

Ehhez persze az is hozzájárul, hogy sikerül olyan egyensúlyt teremteni, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek számára érdekes világokat teremtenek. A park területén jelenleg hat tematikus rész üzemel, ezek egyike a századforduló Berlinét idézi meg egy alternatív, steampunk negyeddel (Rookburgh) kiegészülve. Berlinből csak pár lépés, és már Mexikóban, Kínában, egy sötét hangulatú, középkori világban, vagy épp Afrikában találhatjuk magunkat.

 

 

A több napos kikapcsolódást szolgálja, hogy az élménypark területén tematikus szállodák és éttermek találhatóak, valamint nagyszabású showműsorokat állítanak színpadra, Phantasialand pedig karácsonyi fényárba borul az ünnepek közeledtével. Érdemes azonban tudni, hogy a tömeg elkerülése érdekében limitált számú vendég léphet a park területére. Belépőt venni kizárólag online lehet, a helyszínen nincs jegyértékesítés. Utazás előtt mindenképp tanácsos tájékozódni a hivatalos honlapon, mert bár a szállodák, az éttermek, és a showműsorok egész évben elérhetőek, de a fantáziavilág például 2023. február-március között zárva tart majd.

 

Ha Brühlben járunk, kár lenne kihagyni a város keleti részén található kastélykomplexumot: az Augustusburg és Falkenlust kastélyok a régió legjelentősebb barokk és rokokó műemlékei, amelyek 1984 óta az UNESCO kulturális világörökségi listáján is szerepelnek.

fotó: Lookphotos / Guenther Bayerl

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb