Lifestyle

A falmászás mint saját testsúlyos edzés

A falmászás szó hallatán az emberek legtöbbször azt kérdezik tőlem is és maguktól is: „Mégis mi a jó abban, ha valaki felmászik egy falra? Ráadásul még nehéz is. No meg unalmas.” Erről azonban szó sincs. A tévhittel ellentétben nem kellenek hatalmas izomtömegek a falmászáshoz! A technikában rejlik a nagy titok.

Nagyon fontos, hogyan helyezi az ember a testsúlyt egyik lábáról vagy karjáról a másikra. A kezdők nagy hibája, hogy mindent erőből akarnak megoldani, így pár perc alatt teljesen elmerevednek a karjaik. Az Atlasz Sportegyesület azért jó választás, mert tapasztalt edző mutatja meg a falmászás alapvető trükkjeit. Sőt, mi több: heti kétszeri mászással már 2-3 hét után előbukkannak olyan izmaink, amikről azelőtt azt sem tudtuk, hogy léteznek. A falmászás gyakorlatilag egy nagyon egészséges, saját testsúlyos edzés, monoton és unalmas gyakorlatok nélkül. Szép hát, szálkás karizmok, kockás has és szálkás lábizmok szerezhetőek a rendszeres mászással. Ráadásul a mászótermi belépők ára hasonló a konditermekéhez.

Depositphotos_58244667_original

Lássuk, mi minden szükséges a mászáshoz!

Mászócipő: ez egy olyan lábbeli, ami kifejezetten ehhez a sporthoz lett kitalálva. Csúszásmentes, egyöntetű gumitalppal rendelkezik, amely tökéletesen illeszkedik a talpunkhoz. Ezt nem kell megvásárolnunk, a mászótermekben párszáz forintért bérelhető is.

Laza, könnyed ruházat: ami nem akadályozza a mozgást, a nagy terpeszek és nagy nyújtózkodások véghezvitelét.

Magnézia: ez az a fehér por, amit a tornászok is használnak, hogy ne csússzon a kezük. A termekben ezt is lehet bérelni.

Beülő és karabinerek: ezek is minden teremben bérelhetők.

Boulder vagy kötél?

Beltéren kétféle mászási lehetőség létezik: a biztosítás nélküli mászás, azaz „boulder”, valamint a köteles biztosításos mászás. A boulder termek alján végig 1 méter vastag szivacs van lefektetve, a mászófal magassága 3-5 méter. Itt a gravitáció még inkább az ellenségünk, hiszen semmi sem gátol meg minket a leesésben. Ez azonban nagyon motiváló is tud lenni! Ezekben a termekben lehet a leginkább elsajátítani a technikákat. A falakon rengeteg lépési és fogási lehetőség található, vannak könnyebb és nehezebb útvonalak, de mi is bátran kitalálhatunk magunknak új kihívásokat. A kötéllel biztosított mászásnál a beülőbe bekötik a kötelet karabinerek segítségével, és akár 10 méter magasra is felmászhatunk különböző nehézségi szintű pályákon. A leeséstől biztosítótársunk óv meg minket, aki a talajon fogja a kötelet. Mindkét mászásforma nagyon élvezetes, de én személy szerint a boulderezést szeretem jobban a technikai része miatt. Szeretek újabb és újabb pályákat kipróbálni, kitalálni, és azon dolgozni, hogy az adott „boulder-problémát” megoldjam.

Depositphotos_13893808_original

Szabadtéren – sziklán

Természetesen ne feledkezzünk meg a sziklamászásról sem, ami egy egészen más világ, itt már jóval komolyabb felszerelésre van szükség, és nem is lehet csak úgy nekiesni egy számunkra tetszetős hegynek. Mászóvizsgával megszerezhető engedély szükséges hozzá. Az igazán fanatikusok a boulderezést sziklán kipróbálhatják engedély nélkül, ehhez azonban egy vastag, hordozható szivacsmatracra lesz szükségük, amit társuk folyamatosan a mászó alá tologat, hogy az esetleges lepottyanástól ne sérüljön meg senki. Fontos, hogy ezek a szivacsok nem óvják meg a mászót a rosszul eséstől, ezért először mindenképp érdemes teremben elsajátítani az alapokat, ahol az is megtanulható, hogy a rossz pozíciókból milyenek lehetnek az esés következményei. Mindig első legyen a biztonság!

Ha szeretnéd te is elsajátítani a szép és könnyed mászás technikáját és szívesen vagy kedves, barátságos emberek társaságában, akkor gyere el az Atlasz SE falmászó edzéseire!

S. Ibolya

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin