Nagyvilág

Ezer kilométerre kellett költöznie egy anyukának és fiának Texas transzellenes törvényei miatt

Egy édesanya és fia 1000 kilométerrel arrébb költözött az Amerikai Egyesült Államokon belül, hogy elmeneküljön Texas transzellenes törvényei elől, amelyek korlátozzák a fiatalok nemi hovatartozását megerősítő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését.

Az NBC OUT számára készített dokumentumfilmben Katie Laird és 16 éves fia, Noah elmesélik, hogyan költöztek texasi otthonukból Coloradóba, miután Noah-t szülőállama megfosztotta a hozzáféréstől.

A család elmondta, hogy “félelemben éltek”, amíg idén júniusban el nem költöztek, miután Ken Paxton texasi főügyész “gyermekbántalmazásnak” minősítette a nemi hovatartozást megerősítő ellátást. Jövőre legalább 17 meleg- és transzellenes törvényjavaslat vár elfogadásra Texasban, ahol a törvényhozás mindkét házában stabil republikánus, tehát konzervatív többség van.

Nehéz volt hátrahagyni szó szerint mindent, amit életemben ismertem” – mondta Noah az NBC-nek. Laird hozzátette, hogy ő és Noah a költözés ellenére továbbra is harcolni fognak a texasi transzneműek jogaiért. “Ez egy olyan fogadalom, amit Noah és én tettünk, miután elköltöztünk” – mondta.

Ez az otthonunk. Kitaszítottak minket onnan, és továbbra is harcolni fogunk, bárhol is élünk, az államért, mert tudjuk, hogy ami Texasban történik, annak nagy hatása van az egész országra.

A családról készült angol nyelvű dokumentumfilm megtekinthető az NBC YouTube-csatornáján.

 

 

Texas állam törvényhozása az elmúlt évben több LMBTQ-ellenes törvényt is keresztülvitt: törvény tilt minden nyilvános drag előadást, a magukat kereszténynek valló cégek megtagadhatják a HIV-elleni harcban létfontosságú PrEP támogatását, és jogszabály tiltja, hogy a transznemű fiatalok a nemi identitásuknak megfelelő iskolai sportcsapatokban játszhassanak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb