Utazás

Ezeken a fürdőhelyeken a szivárványcsaládoknak is jár a kedvezmény

 

Nagy felháborodást okozott tavaly a balatoni Csopak Strandról terjedő fotó, amelyen a családi jegy meghatározásánál a felnőttekre vonatkozóan az Anya+Apa felirat volt olvasható. A strand azóta megváltoztatta árainak hivatalos feltüntetését, a honlapjukon mostanra két felnőtt és legfeljebb négy gyermek belépésére jogosító családi jegytípus érhető el. Bár a telefonhívásunkra többszöri próbálkozás esetén sem érkezett válasz, kíváncsiak voltunk, hogy az ország egyéb pontjain hogyan állnak ehhez a kérdéshez a fürdők.

Megkeresésünket összesen 13, az ország több pontján elhelyezkedő vállalatnak küldtük meg, köztük két budapesti fenntartónak, a többek között a Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Király, Dandár, Paskál, Palatinus, Római és Pünkösdfürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nek, illetve a Dagály Strandfürdőért és a Császár–Komjádi Sportuszodáért felelős Nemzeti Sportközpontoknak. Ezen kívül kerestük a fővárosi Aquaworld, az agárdi Napsugár Strand, a Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő, a balatonalmádi Wesselényi Strand, a balatonfüredi Kisfaludy Strand és Annagora Aquapark, a siófoki Nagy Strand, a debreceni Aquaticum Spa, a győri Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, a szegedi Napfényfürdő Aquapolis, valamint a Mogyoródi Aquarena vezetőségét.

„Fürdőinkben az árakat központilag szabályozzuk, de fürdőnkként eltérő árakkal találkozhatnak a vendégeink. Sok kedvezményes jegyünk van, széles a bérletkínálatunk is, hazai vendégeinknek pedig ajánljuk a Zsigmondy kártya használatát, amivel nagyon kedvezményes áron tudnak a történelmi fürdőinkbe bejutni. A honlapunkon minden fürdőnél megtalálhatóak az érvényes árak. Egyes fürdőinkben van lehetőség családi jegy vásárlására, 3 illetve 4 fős családi jegyeink vannak, amit 2 felnőtt és 1, illetve 2 gyermek vehet igénybe 3 és 14 év között. Családi jegy vásárlása esetén nem határozzuk meg a vásárlók nemét. A Házirend betartása mellett mindenkit szeretettel látunk” – válaszolt kérdéseinkre a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Telefonhívásunkkor hasonlóan informált minket a Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő kasszása, valamint a balatonfüredi Annagora Aquapark.

„Árlistánkat az elmúlt évek alatt igyekeztünk úgy átdolgozni, hogy minél jobban megfeleljen a vendégek igényeinek, szem előtt tartva az aquapark üzemeltetési szempontjait. A családi belépőjegyet igénybe vehetik azonos nemű párok és gyermekeik, de mivel egy kedvezményes jegyről van szó, a vendégektől lakcímkártyát szoktunk kérni az összetartozás igazolásához. A család az család, mindenkit szeretettel várunk” – közölte az Annagora Aquapark.

Az általunk megkeresett további 10 üzemeltető írásban nem válaszolt a kérdéseinkre, holott a telefonbeszélgetés során hivatalos, írásos megkeresést kértek. Lapunk ugyanakkor felkereste dr. Kosdi Kornél ügyvéd urat annak kapcsán, hogy mit tehetnek azok az LMBTQ-családok, akik esetleg hátrányos megkülönböztetésben részesülnek, miután az Alaptörvényben a család fogalmának meghatározásánál nem szerepelnek nemek.

„Elsőként azt kell megnézni, hogy a strand vagy fürdő Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) hogyan határozták meg a családi jegy fogalmát. Ez általában két felnőtt és bizonyos számú gyereket foglal magában. Tehát ha az ÁFSZ arra vonatkozó kitételt nem tartalmaz, hogy a családi jegyet igénybe vehetők a felnőttek esetében kizárólag ellenkező neműek lehetnek, akkor az LMBTQ családok is egyértelműen élhetnek a kedvezménnyel. Ha a strand esetleg mégis meghatározná a nemeket, az az egyenlő bánásmód elvét sérti és nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is igencsak aggályos. Ebben az esetben az LMBTQ-családok az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulhatnak” – fejtette ki a jogi szakértő.

Vági Bence

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb