Nagyvilág

Ezek voltak a legnagyobb LMBTQ-győzelmek az amerikai választáson

November harmadikán az Amerikai Egyesült Államok nemcsak elnököt választott. Az amerikai nép döntött a Képviselőház 435 és a Szenátus 35 tagjáról, népszavazási kezdeményezésekről, kormányzókról, polgármesterekről, valamint az ötven tagállam helyi képviselőházi és szenátusi helyeiről is.

A nyíltan LMBTQ-jelöltek száma minden korábbi rekordot megdöntött idén: 570-en indultak valamilyen pozícióért és 160-an közülük győzelmet is arattak. Az újonnan megválasztottak közül mutatunk be néhányat.

Todd Gloria

 

 

Todd Gloria a másfél millió lakosú San Diego (Kalifornia) első meleg és egyben első színesbőrű polgármestere, akinek ősei között nemcsak filippínók és puerto ricóiak, de őslakosok is találhatóak a Tlingit-Haida törzsből.

Christy Holstege

 

 

Christy Holstege-et beválasztották Palm Springs képviselőtestületébe. A kaliforniai városban a polgármesteri pozíciót a képviselők felváltva töltik be, így hamarosan ő lehet Palm Springs első biszexuális városvezetője. Mivel férjnél van és gyereket vár, ellenfelei a kampány során azzal vádolták, hogy a több szavazat reményében tetteti biszexualitását.

Sarah McBride

 

 

McBride Delaware állam szenátusában foglal majd helyet – ezzel ő lesz az első transznemű személy, aki szenátori pozíciót tölt be az Egyesült Államokban.

Tiara Mack 

 

 

Tiara Mack az első fekete LMBTQ-személy, aki Rhode Island törvényhozásába bekerül – a hatodik körzetet képviseli januártól az állami szenátusban.

Shevrin Jones

 

 

Shevrin Jones az első LMBTQ-politikus, akit beválasztottak a floridai szenátusba. Előtte 8 éven keresztül a floridai képviselőház tagja volt a lelkész édesapával büszkélkedő férfi.

Taylor Small

 

 

Sarah McBride mellett Taylor Small a másik transznemű személy, aki 2021-től állami törvényhozás tagja lesz – ő a vermonti képviselőházat gazdagítja majd.

Torray Harris és Eddie Mannis

 

 

A demokrata Torrey Harris-t és a republikánus Eddie Mannis-t egyaránt a déli Tennessee Képviselőházába választották be, ezzel ők lettek az állam első két nyíltan meleg megválasztott honatyája.

Roger Montoya

 

 

Roger Montoyának nem volt könnyű dolga, mégis beválasztották Új-Mexikó Képviselőházába. Ellenfelei melegpornós múltjával kampányoltak ellene, abból pedig ő maga sem csinált titkot, hogy HIV-vel élt. A szavazókat mindez azonban nem érdekelte és többségükben rá szavaztak.

Stephanie Byers

 

 

Stephanie Byers-t Kansas állam Képviselőházába választották be – az ország történelmében első színesbőrű transz személyként.

Mauree Turner

 

 

Mauree Turner oklahomai győzelme nemcsak azért jelentős, mert ő az állam képviselőházának első muszlim tagja, hanem mert ő az első nembináris is.

David Ortiz

 

 

A háborús veterán Ortiz a coloradói képviselőház első biszexuális tagja. Colorado állam 2019-ben azzal írt történelmet, hogy itt tette le esküjét az Egyesült Államok első nyíltan meleg kormányzója Jared Polis személyében.

Jessica Benham

 

 

A biszexuális Jessica Benham győzelme Pennsylvaniában nemcsak azért fontos, mert ő az első női LMBTQ-személy, aki a helyi Képviselőház tagja lett, hanem azért is, mert a kevés autista politikus egyike.

Adrian Tam

 

 

A 28 éves Adrian Tamot a szavazatok 63 százalékával választották be Hawaii Képviselőházába.

Ritchie Torres és Mondaire Jones

 

 

Ritchie Torres és Mondaire Jones kongresszusi győzelméről itt írtunk korábban. Az urak a szövetségi Képviselőház első két meleg fekete tagjaként dolgoznak majd, New York állam két körzetét képviselve.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb