Hírek

Ezek voltak 2019 legemlékezetesebb előbújásai

Legyen szó bárkiről, mindenki coming out története fontos, hiszen segít láthatóbbá és ezáltal erősebbé tenni az LMBTQ közösséget. Mikor azonban ismert emberek, sportolók, művészek, televíziós személyiségek, politikusok bújnak elő, az még több emberhez jut el.

2019-ben is számos előbújásról számolhattunk be, amelyek közül az év utolsó napjára gyűjtöttünk egy csokorravalót.

Anthony Bowens

 

Az amerikai Anthony Bowens 2017 márciusában bújt elő biszexuálisként, méghozzá a lehető legnagyobb természetességgel, egy inkább ökörködésnek szánt YouTube-videóban.

Elmondása szerint 2018 második felében kezdte érezni igazán, hogy egyre kevésbé tud azonosulni a “biszexuális” címkével, az már nem jellemzi azt, aki ő valójában.

Ahogy az emberek haladnak előre az életükben úgy változik a világról és önmagukról alkotott képük, ez alól én sem vagyok kivétel. Éppen ezért ha címkézni szeretnél engem, kérlek melegként tedd.

 

 

Shiho Shimoyamada

 

 

Japánban már minden a 2020-as olimpiai játékok körül forog, és márciusban egy japán focista döntött úgy, előbújásával az LMBTQ közösségre is felhívja a figyelmet.

Shiho Shimoyamada elárulta, hogy a német SV Meppenben csapattársai nagy segítségére voltak, amikor az előbújást fontolgatta. Ráébresztették arra, hogy nem kell megváltoznia mások miatt, hanem el kell fogadnia önmagát és szexuális orientációját.

 

Coming outolt az olimpiára készülő Japán női focistája

 

Eugene Lee Yang

Eugene Lee Yang, a Try Guys tagja, aki 2014-ben még a Buzzfeednél kezdte karrierjét, az idei pride hónapot választotta rá, hogy egyedülálló alkotás keretein belül mondhassa el rajongóinak: meleg.

 

 

Jim Watson

 

 

Negyven év elteltével bújt elő melegként Kanada fővárosa, Ottawa polgármestere, Jim Watson.

Watson egészen gyermekkorához nyúlt vissza egy helyi magazinnak adott interjúban. Diáktársai gúnyneveket aggattak rá, hamar rájött, hogy a korabeli fiúktól eltérően nem Julia Roberts-et találja vonzónak, hanem inkább Brad Pittet. Beszámolójában kitért arra is, mennyire tartott a családja, a barátai és a kollégái reakciójától, akik ha sejtették is titkát, mégis tiszteletben tartották akaratát és megvárták, amíg magától mondja el nekik.

És hogy mely pillanatok inspirálták arra, hogy negyven év elteltével előbújjon? Az első eset 2014-ben történt, amikor egy szivárványzászlót lengetett az olimpiai játékok alatt Oroszországban, a városháza területén. Ezzel szerette volna kifejezni együttérzését és támogatását az LMBTQ sportolók felé, akik féltek attól, hogyan tekint rájuk az orosz kormány.

Watson története része annak a cikknek is, amelyet világvárosok nyíltan meleg, leszbikus, transznemű vezetőiről készítettünk.

 

Polgármesterek a szivárvány alatt

 

Albert Nabonibo

A harmincöt éves Albert Nabonibo az első nyíltan meleg gospel énekes Ruandában, ahol bár a melegek közötti szexuális kapcsolat nem illegális, a társadalom továbbra is negatívan áll az LMBTQ közösséghez és a szexualitás témája is tabunak számít.

 

Meleg gospel énekes bújt elő Ruandában

 

McKrae Game

Egy amerikai férfi, aki nemrég még az egyik legnagyobb átnevelő tábort vezette, melegként coming outolt szeptemberben.

Hope for Wholeness egy valláson alapuló átnevelő terápiás program, amelynek alapítója, McKrae Game idén nyáron outolt közeli ismerőseinek. Ez két évvel azután történt, hogy a szervezet igazgatótanácsa elbocsájtotta őt két évtizednyi munkája után

 

Coming outolt az egyik legnagyobb meleg átnevelő tábort vezető férfi

 

Jonathan Van Ness

Interjút készített szeptemberben a The New York Times Jonathan Van Ness-szel, a Queer Eye című amerikai reality show egyik főszereplőjével.

Az egykor erősen drogfüggő Van Ness a Queer Eye első évadának forgatása előtti időszakban tudott teljesen kitisztulni és lejönni a szerekről. Ekkoriban szerzett tudomást arról is, hogy HIV-fertőzött. “Nehéz olyan nyíltnak lennem, amennyire szeretnék, ha közben vannak dolgok, amelyeket nem oszthatok meg a nyilvánossággal” – magyarázta annak okát, miért is fedte most fel, hogy HIV-vel él.

Van Ness fontosnak tartja, hogy legyen párbeszéd a HIV-ről és minden más témáról is, amely az LMBTQ-közösséget közvetlenül érinti. Különösen ezekben az időkben, amikor az Egyesült Államok elnöke Donald Trump, aki igyekszik mindent megtenni, hogy stigmatizálja a közösséget.

 

Videóüzenetben tárta fel HIV-pozitív státuszát a profi rögbi játékos

 

Jon Lee-Olsen és Janne Puhakka

Októberben és novemberben egymás után két profi európai jégkorongos játékos is melegként bújt elő – egy olyan sportágban, ahol erre korábban nem igazán volt példa. A sort a dán Lee-Olsen kezdte és története inspirálta a finn Puhakkát arra, hogy alig egy hónappal később ő is hasonlóan tegyen.

 

Előbújt a dán jégkorongos

 

Előbújt a finn jégkorongos

 

Reid Arthur

Bár Reid nem éppen ismert ember, az ő középiskolai előbújása mégis az egyik legemlékezetesebbre sikerült 2019-ben. Az iskolai Ki Mit Tud? versenyen adta elő osztálytársaival Taylor Swift You Need to Calm Down című számát, amelynek középpontjában – nem meglepő módon – ő maga állt.

Aztán annál a pontnál, ahol úgy szól a dalszöveg, hogy “shade never made anybody less gay“, Arthurról háttértáncosai lehúzzák a ezüstszínű pulóvert, ami alól feltűnik a srác hófehér pólója, amelynek szárairól a szivárvány minden színében lógnak le a szalagok. Ezek után valószínűleg senkinek nem maradt kétsége afelől, hogy miről is van szó

 

Taylor Swiftet előadva bújt elő keresztény iskolájában egy meleg fiú

 

Kerron Clement

2019 egyértelműen a sportolói coming outok nagy éve volt. E sorban is kiemelkedik Kerron Clement, aki az október 11-i Előbújás Napján osztotta meg a világgal, hogy meleg.

„Belefáradtam abba, hogy rejtve szeressenek. Ugyanazon mentem keresztül, mint oly sokan, akik félnek önmaguk lenni. Tizenhét éven át küzdöttem a szexualitásommal. Idővel aztán, ahogy idősebb lettem, egyre kevésbé érdekelt. Most már ideje, hogy nem csak önmagam, de szabad is legyek.”

 

Melegként outolt az olimpikon az Előbújás napján

 

 

hirdetés
Previous post

Jövő márciusban is vár Európa legnagyobb meleg síhete

Next post

Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2019-ben - 2. rész