Hírek

Évtizedekre homofób lehet Amerika

A politikai elemzők szerint nem önmagában Donald Trump személye jelenti a legnagyobb veszélyt Amerikában, és nem is alelnöke, a híresen homofób Mike Pence. Hanem Trump azon joga, hogy ő fogja kinevezni az alkotmánybíróságként is funkcionáló Legfelsőbb Bíróság következő tagját.

Márpedig a kilenctagú bíróság tagjainak kinevezése élethosszig szól, és amikor az azonos nemű párok házassága kerül szóba, ritkán említik meg, hogy éppen csak egy hajszálon múlt az elfogadása. Az alkotmánybíróság ugyanis csak 5-4 arányban döntött a házassági egyenlőség mellett, és Antonin Scalia idén februári halálával jelenleg csak 8 tagja van a testületnek. A most pont fele-fele arányban inkább konzervatív és inkább liberális bírák mellé kinevezésre kerülő kilencedik új taggal akár évtizedekre is eldőlhet, milyen irányt vesz Amerika.

 

william-pryor

 

Trump potenciális jelöltje azonban nem sok jót ígér. Megválasztása utáni első interjújában Donald Trump hitet tett amellett, hogy az azonos nemű párok házassága lezárt ügy. Azt viszont nem ígérte meg, hogy nem nevez ki olyan alkotmánybírót, akinek első dolga lesz felszámolni a házassági egyenlőséget, elővenni az abortusz szabályozását, vagy épp a nők jogait érintő kérdéseket.

(És időközben már a republikánus szavazóinak is elege van abból, hogy Trump LMBTQ-témában (is) össze-vissza beszél.)

A bírói poszt várományosa az a William Pryor, aki szerint az amerikaiaknak “nincs joguk” melegnek lenni, és a hálószobán belüli együttlétért is börtön járna, és bűnözőként kezelné a melegeket. Pryorról már 2005-ben azt mondták kollégái, hogy ellenségesen áll az LMBTQ közösséghez, a HIV-fertőzöttekhez, a fogyatékkal élőkhöz, a színesbőrű emberekhez, miközben erősen hímsovén és egyébként is érdekes nézeteket vall:

“Bíróság sohasem mondta ki a monogám heteroszexuális házasságon kívüli testi együttlét jogát, főleg nem a homoszexuális szodómiát. Egy ilyen jog ellentétes lenne a hagyományos családdal, ami olyan ősi és alapvető, hogy meghatározza egész civilizációnkat. Az embereket meg kell védeni a homoszexuális testi kapcsolattól, mert az súlyos testi, érzelmi, pszichológiai és spirituális károkat okoz. Senkinek sem áll jogában azonos nemű társsal hálni, csak azért, mert a zárt ajtók mögött csinálják. Országunk történelme során a jog sohasem ismerte el ezeket a kapcsolatokat, éppen ellenkezőleg, helytelenítette ezeket, tehát kimondhatjuk, hogy ez nem lehet alapvető jog.”

 

God bless America!

 

U.i.: Azt csak lábjegyzetben tennénk hozzá, hogy a fenti kinyilatkoztatások mellett kering egy sorozat az interneten a fiatal William Pryor képeivel, aki állítólag egyetemistaként erotikus meztelen fotózást vállalt egy melegmagazin számára. Ügyes.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb