Nagyvilág

Évekig zsarolták egy meleg szexvideóval a francia politikust

Gaël Perdriau július 2-án még mosolyogva fotózkodott a helyi pride felvonuláson / fotó: Twitter @Ville Saint-Étienne

 

Szeptember 13-án négy társával együtt rövid időre őrizetbe vették a francia város, Saint-Etienne polgármesterét egy 2015-ben készült szexvideó miatt. A France24 beszámolója szerint a lyoni ügyészség többek között magánélet megsértése és zsarolás vádjával indított vizsgálatot Gaël Perdriau ellen, miután kiderült, egy párizsi szállodában az ő megbízásából vették videóra az egyik politikai ellenfelét egy escort fiúval.

A katolikus elkötelezettségű, konzervatív Gilles Artigues 2002 és 2007 között parlamenti képviselő volt, jelenleg ő Saint-Etienne alpolgármestere, és miután hét éven át zsarolták a videóval, feljelentést tett. Az ügy augusztus végén került nyilvánosságra, miután a Mediapart oknyomozó portál közzétette a helyi önkormányzat egyik volt tagjának vallomását a videóról, amelyet állítása szerint a polgármester és a környezete rendelt meg. Ezzel akarták ugyanis megakadályozni, hogy a volt parlamenti képviselő egyszer Perdriau kihívója legyen a polgármesteri posztért. Az alpolgármesternek csapdát állítottak, a felvétel készítésére szánt 50.000 eurót pedig (átszámítva több mint 20 millió forint) két helyi kulturális egyesületnek kiállított fiktív számlákkal fizették közpénzből.

A polgármester ügyvédje, Christophe Ingrain csütörtökön határozottan kizárta, hogy Perdriau az eset kapcsán lemondjon, mert „jogilag azt semmi sem indokolja”. Nem így gondolja pártja, amelyet még Nicolas Sarkozy alapított. A Köztársaságiak (Les Républicains) párt – amelynek tavaly év végéig maga Perdriau volt az alelnöke – jelezte, intézkednek a polgármester kizárásáról. A kizárási eljárást Perdriau ügyvédje elkeserítőnek minősítette.

A francia Mediapart portál a múlt héten nyilvánosságra hozta azokat az évekkel korábban rögzített hangfelvételeket is, amelyeken a polgármester beszél a szexvideóról. Perdriau ennek ellenére továbbra is azt állítja, a szexvideót nem ő rendelte meg, azt soha nem látta, és soha nem is használta politikai zsarolásra.

Saint-Etienne lakóit egyelőre nem győzte meg a polgármester, szerdán több százan tüntettek a városháza előtt a lemondását követelve, csütörtök reggelre pedig az önkormányzati alkalmazottak szakszervezete sztrájkot hirdetett a városban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin