Nagyvilág

Évekig molesztált fiatal fiúkat egy amerikai keresztény egyetem alapítója

Grace College
Grace College, Indiana. / Fotó: Nyttend, Wikimedia Commons, közkincs

 

Az amerikai Indiana állambeli Grace College egyik alapítójának lányai sokkoló hírt osztottak meg a médiával ezen a héten. Don Ogden, aki 1950-ben a zenei tanszéket hozta létre az egyetemen, több mint 40 éven át erőszakoskodott fiatal fiúkkal. Áldozatai száma több mint 100.

A keresztény tanokat hirdető egyetem újságja 2015-ben, Ogden halálakor úgy jellemezte az 1987-ig tanszékvezetőként is dolgozó férfit, mint aki „imádott az Úr szolgálatában állni” és „a keresztény himnuszok megőrzését és érdemi felhasználását” hirdette.

A helyi templomban is tevékenykedő oktató 1993-ban vonult vissza, miután letartóztatták „kikényszerített szodómia” vádjával. Ogden Kansasban járt munkájával kapcsolatosan, és a rendőrségi jelentés szerint egy bevásárlóközpontból elhurcolt egy 16 éves fiút egy közeli helyre, ahol anális közösülésre kényszerítette. A fiú feljelentést tett és Ogdent egy éjszakára fogdába vitték. Később elengedték, mert a fiú visszavonta a feljelentést azzal, hogy mégis közös megegyezés volt a szex. Mivel Kansasban a beleegyezési korhatár 16 év, a vádakat ejtették. Ogden ekkor 66 éves volt.

Lánya, Diane beszélt vele telefonon, amikor fogdában volt, de úgy hitte, édesapját alaptalanul vádolják, amire a férfi úgy válaszolt, „túlságosan hiszel bennem”. Diane úgy nyilatkozott, az apja gyakorlatilag bevallotta neki ezzel a tettét, de akkoriban nem akarta elhinni, hogy igaz lehet.

Ogden 1994-ben egy levélben elismerte, amit tett, de tompítani próbálta az esetet:

„Annak megfelelően, amiről úgy hisszük, hogy a Biblia tanít, a következőket szeretném megosztani veletek, keresztény családommal. A vádakkal kapcsolatos bűnre való bizonyos fokú csábítás életem nagy részében, különböző időszakokban kínzott. Vétkeztem az életemnek ezen a területén. Emiatt a probléma miatt valóban sebezhetővé váltam e téren, ez végül a túlzó vádakhoz vezetett, amelyek ellen küzdöttünk.” A levélben azt is kijelentette, hogy mindent megtesz, hogy túllépjen a gyengeségén és nagyon sajnálja, hogy elbukott hitében. Lánya széljegyzete a levélen sokatmondó: „Csak az egyetemet és az egyházat védted. Sosem volt szándékodban abbahagyni”.

Tudtak róla, de nem tettek semmit

Don Ogden
Don Ogden. Fotó: Grace College & Seminary/Redpath-Fruth Funeral Home

 

Nem is hagyta abba, a lányai szerint apjuknak még 80 éves korában is voltak hasonló incidensei, melyekről szerintük az egyetem és az egyház is végig tudott, de mélyen hallgattak róluk. A két nőt 2021-ben kereste meg egy informátor, aki elárulta nekik, hogy apjuk több mint 40 éven át folyamatosan zaklatott fiatal fiúkat, különféle helyeken, még a saját otthonában is.

Az informátor megjelenését követően a Grace College saját hatáskörben vizsgálatot indított, mely során kiderült, hogy Ogden valóban molesztált diákokat az oktatói pályafutása során, és erről a személyzet egyes tagjai is tudtak, de „nem megfelelően reagáltak az információra”. Az egyetem úgy nyilatkozott, mindent megtesznek, hogy olyan szabályokat állítsanak fel, melyek megelőzik az ilyen eseteket, illetve kidolgoznak egy bejelentő rendszert is.

Az egyház is elismerte, hogy akkoriban nem voltak elég körültekintőek az ügy kivizsgálása terén, egyszeri esetnek fogták fel a dolgot és azon voltak, hogy Ogdent és feleségét lelkileg támogassák. Azt állítják, nem tudnak az egyházhoz köthető áldozatokról, és a 90-es években a helyi templomban dolgozó lelkipásztorok sem tudtak további áldozatok létezéséről.

A Grace College keresztény egyetem egyébként nem engedi LMBTQ diákok felvételét. Az iskola katalógusa tiltja a „homoszexuális viselkedést”, és más bűnökhöz hasonlítja, például a házasságtöréshez, a kapzsisághoz és a részegséghez.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin