Itthon

Európa szivárványtérképén az alsó harmadban vagyunk

fotó: ILGA-Europe / Az interaktív térkép ide kattintva böngészhető

 

Május 17-én publikálta az ILGA-Europe, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet a kontinens szivárványtérképét. A vizsgált 49 ország között hazánk az alsó harmadban foglal helyet, és az adatokból kiderül, hogy az LMBTQ jogok területén már Albánia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina is megelőzi Magyarországot.

A szervezet 2009 óta minden évben május 17-én, a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon teszi közzé az országjelentéseken alapuló térképét (Rainbow Europe Map and Index), ahol az egyes országokat egy 0-100% közötti skálán rangsorolja (az emberi jogok súlyos megsértésétől, diszkriminációtól az emberi jogok tiszteletben tartásáig, a teljes egyenlőségig terjed a skála). Idén Magyarország a százból mindössze 33 százalékot ért el.

Hat témakörben összesen 72 szempontot vizsgálnak minden évben, ezekből áll össze a végső eredmény. Nálunk főleg a családjogi témakörre járó 28% (egyenlő házasság alkotmányos tiltása, közös örökbefogadás tiltása) és a nem jogi elismerése témakörére járó 0% (ezen a területlen a vizsgált 15 szempontból egyet sem képes teljesíteni az ország) befolyásolja az eredményeket.

Magyarország csak a pipával jelzett feltételeket teljesíti / fotó: ILGA-Europe

 

A hazai adatokból azonban az is látszik, hogy az országot így lassan kizárólag az olyan jogszabályok és törvények tartják tartják papíron a felszínen az LMBTQ jogok területén, mint a bejegyzett élettársi kapcsolat vagy a diszkrimináció ellenes jogi környezet. Ezek nélkül mára jó eséllyel a sereghajtók között lennénk.

Ahogy arra a Háttér Társaság már tavaly felhívta a figyelmet, Magyarország 2013-ban érte el a legmagasabb pontszámot 55 százalékkal. Mindez azt jelenti, hogy elmúlt nyolc évben Magyarországon eltűnt az LMBTQ közösséget védő intézkedések közel fele, ami összesen 22 százalékpontos zuhanást jelent.

 

 

Fokozódik Magyarországon az LMBTI-ellenes állami hangulatkeltés

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb