Hírek

Észak-Írország: tüntetni fognak a házassági egyenlőségért

A Brit-szigetek országai közül már csak Észak-Írországban nem házasodhatnak az azonos nemű párok, ezért több jogvédelmi szervezet is összefogott, hogy változtasson a helyzeten. 

Írországi felvonulás még a népszavazás előtt
Írországi felvonulás még a népszavazás előtt

Ahogy arról mi is tudósítottunk, múlt hét pénteken Írország polgárai – az ‘igen’ szavazatok 62, 1%-os arányával – a házassági egyenlőség mellett tették le a voksukat, és ezáltal ők lettek az első ország, ahol ez népszavazáson dőlt el. Az Egyesült Királyságban az elmúlt évben történtek hasonló lépések: Angliában és Walesben 2014. március 29-én, Skóciában pedig 2014. december 31-én tartották az első esküvőket, amelyeken azonos nemű párokat adtak össze.

Észak-Írországban azonban a kormányon lévő Demokratikus Unionista Párt (DUP), amely alapításától fogva erősen kötődik a protestáns egyházhoz, természetesen igyekszik gátját állni az ilyen irányú törekvéseknek. A helyi érdekvédelmi szervezetek ezért úgy döntöttek, hogy tiltakozásukat fejezik ki a párt politikája ellen.

Tüntetők az ír parlament előtt: "A homoszexualitás BŰN"
Tüntetők az ír parlament előtt: “A homoszexualitás BŰN”

Az Amnesty International, az Ír Szakszervezetek Kongresszusa, valamint a Rainbow Project által szervezett demonstrációt június 13-án tartják majd Dublinban; az esemény Facebook-oldalán eddig több, mint 2000-en jelezték részvételi szándékukat.

Az Amnesty International észak-írországi szervezetének igazgatója, Patrick Corrigan azt nyilatkozta: “Észak-Írország a melegek elleni diszkrimináció utolsó bástyája a Brit-szigeteken. Az embereknek elegük van belőle, hogy melegellenes megnyilvánulásokkal teli elmaradottságban kell élniük. A legtöbben olyan országban szeretnének élni, ahol az ilyen diszkrimináció már rég a történelem szemétdombján landolt. Olyan országot akarnak, amelynek minden polgára egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezik – ez az egyenlőségért folytatott menet üzenete.”  

1526703_10153342516924859_7383287120990154986_n

 

A júniusi eseményen kívül május 30-án is lesz Dublinban egy másik, független tüntetés.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb