Itthon

Érvénytelen népszavazásra buzdítanak az ellenzéki összefogás pártjai is

Népszavazás a választás árnyékában szervezett ma délelőttre konferenciát a Republikon Intézet, amely Facebookon élőben is követhető volt. Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás részéről Tordai Bence (Párbeszéd Magyarországért) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) voltak a vendégek.

 

 

Miközben civil szervezetek már elindították az érvénytelen népszavazásra buzdító kampányukat – és ugyanígy tett a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is -, addig a többi ellenzéki párt részéről ezzel kapcsolatban egyelőre nem volt túl izmos a kommunikáció. Ónody-Molnár Réka moderátor erre vonatkozó kérdésére Kunhalmi Ágnes úgy válaszolt, hogy egyértelműen azt üzenik a választóknak, hogy vagy „húzzák át” a szavazólapot, vagy pedig mind az igen, mind a nem választ ikszeljék be a kérdésekre. Hozzátette, az ellenzék azért nem beszél erről, mert azzal a Fidesz malmára hajtják a vizet.

Nagyon egyszerű az álláspontunk, felzárkóztunk a civilek javaslatához, és erre buzdítjuk a támogatóinkat is” – egészítette ki Tordai Bence, felhívva a figyelmet a civil szervezetek által készített ervenytelenul.hu honlapra, ahol tájékozódhatunk arról, hogy miért érdemes érvénytelenül szavazni. „Ezzel együtt lehetséges, hogy valamelyik kérdés átfut, és akár még eredményes is lesz, ami azért okoz majd akármilyen színezetű kormánynak és parlamentnek szórakoztató perceket, mert már az első kérdés alapján a középiskolai biológiaoktatást be kéne tiltani. Ebből is látszik, milyen bornírt baromságokat tolt a Fidesz az arcunkba. Ennek megfelelően fogjuk majd a helyén kezelni.

A szocialisták társelnöke szerint a pártok tájékoztatják a saját bázisukat, és mindazokat, akik az előválasztáson részt vettek, ám azt Kunhalmi is elismerte, hogy a kistelepülésekre – amelyeket az ellenzék egyébként is nehezen ér el erőforrás és infrastruktúra híján – nehezen fogják tudni eljuttatni az üzenetet, de a rendelkezésükre álló csatornákon igyekeznek kiküldeni a népszavazással kapcsolatos információkat.

A beszélgetés során az is felmerült, hogy az érvénytelen szavazás kérdésében ténylegesen egység van-e az Egységben Magyarországért pártjai között – utalva ezzel arra, hogy a Jobbik megszavazta a kormánypártok homofób propagandatörvényét tavaly júniusban. Tordai Bence válaszában kifejtette, hogy a jobboldali ellenzéki párt akkor is elmondta, hogy csak a „gyermekvédelminek mondható” részek miatt szavazták meg azt a törvényt (miközben a többi ellenzéki frakció bojkottálta a szavazást), ezért a mostani népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdít a Jobbik is.

A párbeszédes politikus szerint a Fidesz félelme áll a gyermekvédelminek nevezett népszavazás kiírása mögött. Úgy véli ugyanis, hogy a kormánypártok egy évvel ezelőtt nem tudták, hogy mivel kampányoljanak 2022-ben. „Azt érzték, hogy nincs témájuk, nincs kézenfekvő ellenség, amire lőni lehet, ezért több vasat tartottak a tűzben, és uszító kampányokhoz készítettek be muníciót. Az egyik ilyen – nevezzük nevén – az ő kis buzizós kampányuk

Hozzátette, hogy a Fidesz az elmúlt bő évtizedben egyre inkább elnyomott társadalmi csoportok ellen uszított, akik egyrészt kevésbé tudják megvédeni magukat, másrészt pedig az elfogadottságuk legalábbis a Fidesz-szavazók között alacsonyabb. Ugyanakkor azt látja, „nem használják azt, ami előkészítettek”, tehát a Fidesz is keveset beszél a népszavazásról, ahogyan Orbán Viktor is csak néhány szót szentelt neki évértékelő beszédében – foglalta össze a Mérce.

A civil szervezetek által indított kampányban több személyes történetet is bemutatnak, amelyek közül néhány már olvasható, megismerhető a közösségi médiában.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Amnesty Magyarország (@amnesty_hungary) által megosztott bejegyzés

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Háttér Társaság (@hattertarsasag) által megosztott bejegyzés

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb