Nagyvilág

Erőszakba fulladt egy hetero pride felvonulás

A szélsőjobboldali Proud Boys csoport által szervezett hetero pride rendezvény káoszba és erőszakba torkollott, amikor a dühös tömeg összecsapott az ellentüntetőkkel.

A fehér fajgyűlölő csoport augusztus 28-án harmadik alkalommal rendezte meg éves rendezvényét a kaliforniai Modestóban – ám a helyi LMBTQ közösség azonban nem volt hajlandó ellenőrizetlenül hagyni. A közép-kaliforniai LMBTQ Collaborative nevű szervezet összefogott antifasiszta aktivistákkal, hogy „szeretettel és sokszínűséggel harcoljanak a tudatlanság ellen.”

Az ellentüntetők két órával a tervezett hetero pride rendezvény előtt gyűltek össze Modestóban, ahol megtartották a „nincs gyűlölet a völgyben” tüntetésüket.

 

Jelenet az ellentüntetők rendezvényén

 

Pride-zászlókat, kitűzőket, táskákat és jelvényeket osztogattak a tájékoztató források mellett a helyieknek, mielőtt a Proud Boys tagjai megérkeztek Modestóba.

Az úgynevezett hetero pride résztevői és az LMBTQ és antifasiszta ellentüntetők az első órában távol maradtak egymástól. Végül 13 óra után tört ki az erőszak, ami a rendőrség beavatkozásához vezetett. Szemtanúk szerint az erőszakot az váltotta ki, hogy a Proud Boys tagjai agresszíven az ellentüntetőkre támadtak.

A rendvédelmi hatóságok beavatkoztak és felszólították az összegyűlteket, hogy hagyják el a területet. A Proud Boys két tagját, az egyiket a letartóztatásnak való ellenállás vádjával, míg a másikat verekedés miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

A modestói „hetero pride” rendezvény a harmadik a maga nemében. A Proud Boys először 2019-ben rendezte meg tüntetését a városban, de csak néhány tucat embert sikerült rá vonzaniuk, miközben az ellentüntetők messze túlerőben voltak.

A 2016-ban alapított Proud Boys homo- és transzfóbiája mellett muszlimellenességéről és nőgyűlöletéről ismert. A kanadai kormány terrorista szervezetként tartja számon.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin