Hírek

Érkeznek a gendersemleges útlevelek Ausztriában

Évek óta folyik a harc az osztrák bíróságon, hogy Alex Jürgen, interszex állampolgár megkaphassa gendersemleges útlevelét, és most úgy tűnik, megérte a hosszú ideig tartó várakozás.

Alex Jürgen interszexként úgy érezte, tennie kell azért, hogy hivatalos irataiban megfelelően szerepelhessen a neme, ezért 2016-ban kérvényezte ennek lehetőségét a steyri önkormányzati hivatalban – számol be róla a Gay Star News.

Akkor azonban elutasították kérvényét, ezért Jürgen tovább vitte az ügyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét felhasználva, amely kimondja: az ember saját maga által meghatározott nemi identitása az alapvető jogok közé tartozik.

 

 

Végül tavaly júniusban az osztrák Alkotmánybíróság elfogadta Jürgen álláspontját, és decemberben elérték, hogy az újszülöttek iratain ezentúl három lehetőség valamelyike szerepelhessen: férfi, nő és nyitott.

Ahhoz, hogy az újszülött vagy felnőtt személy hivatalos irataiba az utóbbi kerüljön, kizárólag az Egészségügyi Minisztérium által kinevezett nemi éréssel foglalkozó orvosi szakértők jóváhagyása szükséges, igazolniuk kell, hogy az illető interszex személy.

Nagyon izgatottak vagyunk, és megünnepeljük ezt a történelmi pillanatot, amikor is az első olyan dokumentumot állíthattuk ki, melyen a harmadik nem szerepel. Azt azonban sajnáljuk, hogy a belügyminiszter elrendelte minden interszex számára, hogy ezért jogi csoportokhoz vagy az Egészségügyi Minisztériumhoz kelljen fordulniuk” – mondta el véleményét az ügyről Dr. Helmut Graupner, Jürgen ügyvédje.

Magazinunk két évvel ezelőtt készített interjúja egy osztrák interszex aktivistával itt olvasható:

 

Ismerkedjünk az interszexualitással! – Humen Online

Mi, meleg férfiak hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, milyen hatalmas és sokszínű a közösség, amelyhez tartozunk. De még ha igyekszünk is körültekintően fogalmazni, többnyire leragadunk az „LMBT-közösség” kifejezésnél – amelyben az L a leszbikus, az M a meleg, a B a biszexuális, a T pedig a transznemű rövidítése.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb