Nagyvilág

Enyhíti a HIV-vel élő katonákra vonatkozó szigorításokat az amerikai hadsereg

A Pentagon többé nem fogja automatikusan megtiltani a HIV-vel élőknek, hogy tisztként csatlakozzanak az Amerikai Egyesült Államok hadseregéhez, vagy külföldre vezényeljék őket – számol be a döntésről a CNN. Lloyd Austin védelmi miniszter a héten kiadott egy feljegyzést, amelyben aktualizálta a hadsereg HIV-politikáját, “tekintettel a vírus diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében elért jelentős előrelépésekre“.

Az új irányelv szerint a HIV-vel élő, tünetmentes és igazoltan kimutathatatlan vírusszámmal rendelkező személyekre többé nem vonatkoznak korlátozások. Sőt, nem lehet őket leszerelni vagy a katonai szolgálatból elkülöníteni kizárólag azért, mert HIV-pozitívak – áll a feljegyzésben. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a tünetmentesség és kimutathatlan vírusszám feltétele, hogy a HIV-vel élő szedi a szükséges, orvos által felírt gyógyszert. A nullás vírusszám egyben azt is jelenti, hogy az illető nem fertőz tovább semmilyen körülmények között sem.

A változás azután következett be, hogy nemrégiben egy szövetségi bíró jogellenesnek ítélte a Védelmi Minisztérium HIV-vel élőkkel szembeni politikáját. A Biden-kormányzat már meghozta azt a döntést, hogy nem fellebbez az ítélet ellen, és továbblép a változtatásokkal – közölte a minisztérium egy tisztviselője, hozzátéve, hogy a szolgálatot teljesítőket legalább kétévente, valamint a bevetések előtt és után is letesztelik. A minisztérium legfrissebb, 2021. júniusi adatai szerint körülbelül 1010 HIV-pozitív aktív szolgálatot teljesítő katonatiszt van a hadseregben.

A védelmi minisztérium változtatásait a legfontosabb érdekvédelmi csoportok üdvözölték. A változások “tükrözik a valóságot, hogy a HIV krónikus, de kezelhető betegség, és nem jelent kockázatot mások egészségére vagy biztonságára, még harci helyzetekben sem. Minderre egy úttörő jelentőségű áprilisi szövetségi bírói döntést követően kerül sor, amely arra kötelezte a Védelmi Minisztériumot – a világ legnagyobb munkáltatóját -, hogy hagyjon fel ennek a diszkriminatív politikának az érvényesítésével” – mondta a Lambda Legal.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb