Kultúra

Ennio Marchetto a MOMkult színpadán – 2018 februárjában az olasz humor nagyágyúja Magyarországra érkezik!

Több, mint 10 évet kellett várnunk arra, hogy a 2007-es Sziget Fesztivál után Ennio Marchetto újra hazánkba látogasson szédületes papírcelebjeivel. Hogy kicsoda pontosan ez az észbontó olasz jelenség, aki képes percek alatt legalább 15 világsztár bőrébe bújni, vagy akár 3 másodperc alatt Whitney Houstonból Tina Turnerré változni?

 

 

Ennio a csodás Velence városában született, szülei kávégép-karbantartó vállalkozásában azonban kevés kihívást talált, sokkal inkább vágyott a reflektorfényre és jobban élvezte a karneváli maszkok hangulatát. Így kezdődött minden.

Gyermekkora Disney-meséin felnőve, Pina Bausch modern koreográfiáin edződve, valamint a velencei karnevál meghatározó figurái által inspirálva Ennio eleinte családját és barátait szórakoztatta előadásaival, majd Marilyn Monroe fehér ruháját papírból megálmodva végül visszavonhatatlanul berobbant az olasz komédia köztudatába. Az 1980-as évek elején már extravagáns jelmezekkel és maszkokkal tűnt fel a karneválon. Álma valóra vált, egyre nagyobb sikereket ért el, később pedig a velencei Entertaintment Fesztiválon első kabaréjával megnyerte a nívós Arany Oroszlán-díjat, valamint vígjáték kategóriában bezsebelte az Arany Moszkitó címet is.

 

Később összehozta a sors Sosthen Hennekammal, a híres divat- és jelmeztervezővel – ebből a találkozásból született meg az egyórás műsor, valamint a méltán híres papírkarakterek. Egy évvel később a neves londoni producer, Glynis Henderson meghívta Enniót az Edinburgh Fesztiválra, ahol azonnal számos elismerést gyűjtött be. Élete felpezsdült, 1994-ben az Egyesült Királyság és más nyugati fesztiválok előadásait követve a Laurence Olivier-díj átadóján övé lett a legjobb előadás. Még ebben az évben a Granada Televízió, „Ünnepeljétek a papír Marilynt” címmel dokumentumfilmet forgatott az életéről és a karrierjéről.

Röviddel ezután olyan hírességekkel állt színpadra az európai MTV Music Awards berlini díjátadóján, akiket ő maga is imitált, mint például Prince, George Michael és Björk. A BBC által közvetített Royal Variety Show keretein belül a Spice Girls-szel és Brian Adams-szel adott közös koncertet Károly herceg tiszteletére. A Brodway-en töltött pályafutása alatt 1999-ben jelölték a Drama Desk Awardon is. 2001 nyarán közreműködött Elton John „White Tie and Tiara Ball” nevű koncertjén, amelyet később minden évben megismételtek Elton oxfordshire-i magánbirtokán. A sűrű turnék és vendégszereplések ellenére Ennio szívén viseli a segítségre szoruló emberek sorsát is: munkájával és előadásaival folyamatosan támogatja a nagyra becsült bécsi Lifeball alapítványt.

Ennio Szingapúrtól kezdve Kínán és Dél-Afrikán keresztül Kolumbiáig több, mint 70 országban mutatta be szenzációs előadását, amely kedvenc hírességeink és a különböző kultúrák karakterisztikus vonásait tárja elénk parádés papírköntösbe csomagolva. Hatalmas nemzetközi rajongótábort alakított ki, köztük a brit királyi család tagjaival és számos hírességgel.

 

 

Ennio folytatja világkörüli turnéját, amelynek során Budapestre is ellátogat: február 3-án a MOMkult színpadán mi is találkozhatunk elképesztő egyéniségével és a rekeszizmokat edzésben tartó, fergeteges műsorával. Papírkarakterei között ott lapul Mona Lisa, Marilyn Monroe, Madonna, Adele, Freddie Mercury, Beyoncé, Lady Gaga, Elvis, Cèline Dion, Justin Bieber, James Bond, Eminem, Bono és még sokan mások! Egy híresség sem érezheti magát biztonságban, még az angol királynő sem!

 

Jegyek már elérhetőek online a www.pannonprodukcio.hu oldalán.

 

 

Previous post

Két szerelmes csődör szívszorító története

Next post

A magyar borkultúra egy világpolgár szemével - Interjú Florian Zarubával