Hírek

“Ennek a huszonegyedik században már nincs keresnivalója”

Tavaly novemberben az Új Nemzedék Központ kht. (ÚNK) szervezet központi, fővárosi vezetősége kitiltotta szegedi közösségi teréből a Szegedi LMBT Közösségért Csoport rendezvényeit. A jogvédő társaság filmklubot tartott volna, amit így le kellett fújniuk. A dolog pikantériája, hogy bár a helyi közösségi tér vezetőségét “megrendítette a döntés”, a felsőbb utasítás miatt még a korábban ünnepélyesen felavatott “biztonságos tér” feliratú matricát is eltávolították az ÚNK közösségi tér bejáratáról, mert azon is szerepelt a csoport logója. A matrica azt hivatott jelezni, hogy az adott intézmény nemet mond a kirekesztésre, ott senkit nem érhet diszkrimináció szexuális orientációja miatt.

Az Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBT-csoportot közösségi helyéről

Székely László, az alapvető jogok biztosa az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényre hivatkozva már tavaly decemberben megírta, hogy a törvény hatálya alá tartozó jogalanyok, így az ÚNK is nem tehetnek diszkriminatív módon különbséget a civil szerveztek között abból a szempontból, hogy azok vállalt céljaival egyetértenek-e vagy sem. Ezekkel a célokkal nem kell azonosulniuk, de szolgáltatásaikat valamennyi civil szervezet számára azonos módon kell biztosítaniuk.

A hét elején pedig az Egyenlő Bánásmód Hatóság is döntést hozott: az ÚNK megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal szemben a tagok szexuális irányultsága és politikai véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg. A hatóság megtiltotta az ÚNK-nak a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és 100 ezer forint bírság, valamint 17 275 forint eljárási költség megfizetésére kötelezte.

A Hatóság döntésével kapcsolatban magazinunk megkereste a Szegedi LMBT Közösségért Csoport vezetőjét, Tari Ákost, aki válaszolt pár, az ügyhöz kötődő kérdésünkre:

Humen Online: Általánosságban észleltetek-e homofóbiát a szegedi lakosság körében, a szegedieknek volt-e problémájuk az általatok szervezett programokkal?

Tari Ákos: Sosem volt olyan, hogy például amikor az Új Nemzedékben volt a taggyűlésünk oda jött volna valaki velünk kekeckedni, még rossz szemmel sem néztek ránk a távolból. A helyi dolgozók pedig mindig nagyon kedvesek, és előzékenyek voltak velünk, soha, semmi problémánk nem volt ott. Még a Biztonságos-tér matricát is kihelyezték (amit ugye a kitiltáskor le is szedtek). Városi szinten sincsen sosem probléma a programjainkkal. Egyetlen egyszer volt, hogy egy Coming Out Day-es felvonuláson volt 3 darab ellentüntetőnk 2015-ben, illetve tavaly előtt a Biztonságos-tér matricákat ragasztották le.

Hogyan fogadtátok a döntést?

Természetesen örültünk neki. Ugyanakkor számítottunk erre a kedvező eredményre, mivel elég egyértelműen hátrányos megkülönböztetés volt a kitiltásunk, mondván “politizálunk”. Alig várjuk már, hogy végre újra programot szervezhessünk a Szegedi Új Nemzedék Közösségi Térben.

 

A Szegedi LMBT Közösségért sajtótájékoztatója, amelyen a Biztonságos Tér matricákat helyezték ki szegedi épületekre / fotó: Tarnay Kristóf, dailyszeged.hu

 

Milyen változás várható ezután Szegeden? Lesz egyáltalán?

Azt gondolom, hogy mindenféleképp lesz. Egyrészt én személyesen nagyon bízok abban, hogy visszaengednek az Új Nemzedékbe. Másrészt, ha ez városi szinten nem is hoz nagy előrelépést akkor az újonnan elfogadott Helyi Esélyegyenlőségi Programba (HEP) való bekerülés biztosan. Őszintén reméljük, hogy ez változást hoz majd a munkánkban, amit az elfogadás elérése érdekében teszünk. A Csoporttal rengeteget dolgoztunk az elmúlt fél évben ezen a két ügyön, hogy belekerüljünk célcsoportként a HEP-be és hogy visszatérhessünk az ÚNK-ba. Ez úton is szeretném megköszönni a csoporttársaimnak, hogy időt és energiát nem spórolva segítik a Világ, Magyarország és Szeged formálását az elfogadás irányába. Jók vagytok skacok, csak így tovább!

Nem tartotok attól, hogy ezekután máshogy lehetetlenítik el a létezeteket?

Én azt gondolom, hogy az Új Nemzedék vezetősége, egy ilyen vereség után, nem fog merni megkockáztatni még egy kitiltást, vagy hasonlót. Ha mégis, nem fogunk meghátrálni és továbbra is minden lehetséges jogi eszközt bevetünk, hogy kiálljunk a szervezet alapvető értékei mellett, és megfékezzük a hátrányos megkülönböztetéseket az LMBT emberekkel és csoportokkal szemben. Ennek a huszonegyedik században már nincs keresnivalója.

Szeged környékén a leginkább LMBTQ-barátok a magyarok

 

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Nyálcsorgató - A vörös modell

Next post

A világon először rendeztek pride-ot menekülttábor lakói