Lifestyle

Engedd el a trendeket! – 5 hasznos tanács a divathoz

Szerintem a trendeket túlértékelik. Mindenhol azt sulykolják belénk, hogy követnünk kell őket. Mi több, sok esetben egy-egy életstílussal egyenlőnek definiálják számunkra őket, hogy jobban eladhatóak legyenek.

Az angol „trendsetter” kifejezést előszeretettel használják Londonban a szakmán belül. Maga a szóösszetétel mindenképp egy alapvetően a trendeket, így egyúttal a divatot is meghatározó személy – mondhatni a divatdiktátor általánosabb értelmű szinonimája. Érdekes módon magyarul mi mégis inkább követjük a divatot és sok esetben ezzel a kifejezéssel is élünk egy-egy beszélgetés során.

Pontosan ez a gondolatmenet és egyfajta mini-kutatásom (na és persze több éves megfigyelés) juttatott el engem is az alábbi hozzáállásra a divat kapcsán, melynek eredményeit – pontokba szedett gondolatok, tanácsok formájában – most veletek is megosztom. Ezek az aspektusok egyaránt hasznosak lehetnek a divatrajongók vagy a trendkövető öltözködést elutasító emberek számára.

 

 

1. Engedd el a trendeket!

Jobban mondva, nincs semmi kőbe vésve. A divat követése nem kell, hogy egyet jelentsen az átgondolatlan öltözködéssel. Jómagam például egy személyi styling megbízás során minden tényező elé helyezem magát az embert és az érzéseit. Tehát az alakja, a divat újításai és annak részleges beépítése csak ezután következik. Nem kell görcsösen mindent használnunk a legújabb őrületekből. Erre egyébként a férfiak esetében tökéletes példa a skinny jeans, a hölgyeknél pedig a trapéznadrág. Nem mindenkinek áll jól, még akkor sem, ha ez a divatos. El is érkeztünk a stílusos öltözködés egyik legfőbb kitételéhez: az önismerethez.

2. Találd meg a saját hangodat!

Az önismeretből már-már egyenesen következik annak a bizonyos saját stílusnak a kialakítása. Az időtálló és jól kombinálható daraboknál bizony nincsenek jobb társak az öltözködésben. Az elmúlt években rengeteg fiatal és tehetséges magyar tervező bukkant fel a horizonton, akik egyúttal megannyi férfi, valamint unisex kollekciót terveztek. Ezek a rendkívül egyedi és tartós kreációk akár az egész gardróbodat is meghatározhatják. Nem szükséges minden délutánt a fast fashion üzletekben zárni, a tudatosság sokkal célravezetőbb, pláne ha meg tudod fűszerezni egy kis csavarral, amely kellően tükrözi a személyiségedet.

3. Járj nyitott szemmel!

Nincs abban semmi ciki, ha mások öltözködése inspirál. Az utcai divat egyik legfontosabb “missziója” az öltözködési kultúra és a személyes önreprezentáció fejlesztése. Utazásaim során például előszeretettel ülök be egy hangulatos kávézóba, majd megyek ki a teraszra, hogy – egy kicsit kivonva magamat a pezsgő környezetből – nézelődjek az emberek és az adott kultúra sajátosságai, attribútumai között. Az egyik leghasznosabb ilyen „bámészkodásom” Londonban volt még tizenévesen, ugyanakkor ezt a szokásomat a mai napig tartom. Mindig van mit tanulni!

 

 

4. Légy elfogadó!

Habár a tolerancia és az elfogadás a nyitottság megfelelője (vagy inkább összetevője), kétségtelen, hogy emberek vagyunk, és olykor igenis hajlamosak első pillantásra elképesztően téves és elhamarkodott következtetéseket levonni a másikról csupán a ruhái, kiegészítői alapján. Sosem felejtem el, amikor körülbelül 18-19 évesen egy melegbuliban a mosdóban lebuziztak. Eléggé nagy meglepetés és egyben paradox szituáció volt. Hiszen hol lehetsz önmagad, ha már a saját közegedben is ítélkeznek feletted? Az elmúlt években szerintem sokat fejlődtünk ilyen téren, ugyanakkor nemcsak a külső jegyekkel kapcsolatban kell elfogadóbbnak lennünk.

5. Nem az árak döntenek!

Van egy kialakult tévhit a divatról, miszerint minél drágább egy-egy darab, annál jobb. Aztán egyfajta státuszszimbólumként emelik a magasba a „nézd, nekem mim van, de neked nincs” elvét követve. Imádom és a lehető legjobban azt értékelem, amikor valaki az árcímkéken felülemelkedve önmaga próbál valami újat alkotni – akár financiális ok, akár egyszerű és őszinte kreativitás áll a háttérben. Mindezt annak ellenére, hogy bármiféle szabászati tudása lenne, melyet intézményes keretek között tett volna magáévá. Egyszóval nincs abban semmi rossz, ha egy alapvetően már nem hordott nadrágod szárát rövidebbre vágod, egy ollóval „rátámadsz” a már nem hordott pólóidra vagy egész egyszerűen körülnézel a családi szekrényben.

 

 

Számomra ezek a pontok segítenek a mindennapokban. Így tudok felülkerekedni a felesleges vásárláson, majd a tudatosságot beépíteni az életembe a divat területén is. Segítségükkel pedig nemcsak sokkal jobb viszonyba kerülök önmagammal is, hanem a nyitottság és a tolerancia révén rengeteg új és értékes ismeretségre tehetek szert. Elvégre a divat egyfajta nonverbális kommunikáció, így nem árt átgondolni, hogy mit is szeretnénk közvetíteni a környezetünk felé vagy egyáltalán mennyire meghatározó számunkra mások véleménye.

 

Csalár Bence
@bencecsalar

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb