Hírek

Endlich! 2019-től házasodhatnak Ausztriában az azonos nemű párok

Végre! Döntést hozott Ausztria Alkotmánybírósága a házassági egyenlőség kérdéséről. A bírák úgy határoztak, hogy a jelenleg hatályos törvényi szabályozás diszkriminatív, legkésőbb 2019 év elejétől a meleg és leszbikus párok részére is engedélyezni kell a házasságkötést.

Bár nyugati szomszédunk jóval elfogadóbb az LMBT-közösséget illetően, a törvényi szabályozás meglepően lassan haladt az évek folyamán, bejegyzett élettársi kapcsolat kötésére is csak 2010 óta van lehetőség és év elején is úgy tűnt, sokat kell még várni a változásra. A bíróság döntésével azonban alig egy éven belül csatlakoznak az egyre terebélyesedő táborhoz, amelynek nemsokára a névrokon Ausztrália is tagja lehet.

A döntést azt követően hozták meg, hogy nyolc évvel ezelőtt, 2009-ben egy bécsi leszbikus pár panaszt nyújtott be, amiért a városi önkormányzat elutasította házasságkötési kérelmüket. A döntés tartalmazza, hogy amennyiben a kormány nem alkot és fogad el új törvényt a kérdésben, úgy a jelenleg életben lévő szabályozás 2018 év végén automatikusan hatályát veszti. A HOSI bécsi LMBT-szervezet kifakadó örömmel fogadta a hírt, míg a kormánykötésre készülő jobb- és szélsőjobboldali pártok egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb