Lifestyle

Emma Dandelion – „Az egész életünk el lenne lehetetlenítve”

Magyarországon egy új törvénytervezettel ellehetetlenítenék a transznemű személyeket abban, hogy hivatalos formában is megváltoztathassák nemüket. A transz közösség elleni harc nem új Magyarországon, de most új, szomorú mérföldkőhöz érkezett. Transzvélemény című sorozatunkban transznemű emberek mondják el véleményüket a történtekről és magyarázzák el, hogy miért is olyan fontos, hogy valaki személyi igazolványában is az legyen, akiként boldogan tud élni.

 

 

Sorozatunk következő szereplője Emma Dandelion, transznemű nő, vlogger és aktivista.

Miért fontos, hogy egy transznemű ember hivatalos is nemet tudjon változtatni?
Egy transznemű ember minden vágya, hogy úgy öltözhessen, viselkedhessen és úgy kezeljék, ahogyan ő érzi magát. A legtöbb ilyen ember szépen beleolvadna a társadalomba, és anélkül élné az életét, hogy a környezete tudna a múltjáról. Ha ez nem valósulhat meg, hogyan találhatnának munkát? Honnan vegyenek bátorságot, hogy a jó mosdóba menjenek? Enélkül az eljárás nélkül az egész életünk el lenne lehetetlenítve.

Milyen helyzetekben lehet problémás, ha valaki nem tudja megváltoztatni a nemét hivatalos okiratokon?
Mivel a legtöbb transznemű emberről az átlagember nem mondaná meg, hogy transznemű, még egy egyszerű igazoltatás a dohányboltban, a diákigazolvány elkérése a vonaton, vagy moziban is veszélyes lehet, hiszen nem tudjuk az adott emberek nézetét a témáról, kiszámíthatatlan a reakciójuk. Borzalmasan kiszolgáltatott érzés. Nekem már az iskolás éveim alatt is volt ebből problémám, és rengeteg embert ismerek, akik emiatt nem kapnak rendes munkát már évek óta.

Tudsz esetleg saját példát mondani?
Talán a legrosszabb, hogy miután az összes iratomban és az anyakönyvi kivonatomban is Emmaként, végre nőként szerepeltem, kiderült, hogy a TAJ-szám nem változik, az egy életre szól. Így a mai napig, ha bemegyek egy kórházba vagy orvosi rendelőbe, semmit nem ér az irataimon szereplő név és nem, a TAJ-számom alapján egy férfi nevet fog feldobni a gép. Erre minden alkalommal fel kell készítenem magam, akár fogorvoshoz, akár csak a háziorvosomhoz megyek.

Hogyan érintett téged a törvényjavaslat és miért veszélyes a közösség számára?
Őszintén szólva még nem tudtam se feldolgozni, se elhinni. Sokkal inkább tudnék azonosulni a gondolattal, hogy ez csak egy bolondok napi tréfa volt, minthogy visszamegyünk a diktatúrába, és egy világjárvány idején ez az intézkedés szerepel az elsők között a kormány listáján. Félelmetes belegondolni – különösen most, hogy szinte bármit megtehetnek –, hogy mi lesz a következő intézkedésük. Azonos neműek nem házasodhatnak itthon, tehát valamilyen szinten már eddig is beleszólt a kormány abba, hogy kit szeressünk, most már azt is meg akarja mondani, kik lehetünk. Biztos vagyok benne, hogy ez a törvényjavaslat nem az utolsó dolog, amit elkövetnek az LMBTQ közösség és emberek ellen. Ezért is tartom fontosnak felszólalni a téma mellett és megértetni az emberekkel, hogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló törvény mennyire ellehetetlenítene egy egész közösséget, és nem túlzás azt állítani, hogy sokakat öngyilkosságba is kergetne.

Emma videója a témáról:

 

 

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin