Hírek

Emléktáblát avattak Freddie Mercury 70. születésnapján

A Queen egykori frontembere a héten töltené be a 70. születésnapját. Az énekesre a világ több pontján is megemlékeznek, az első angliai otthona falán pedig a napokban Kék Plakettet avattak.

A 45 éves korában elhunyt zenész Zanzibárból 17 évesen érkezett Angliába, és egy nyugat londoni házba költözött családjával. Most ennek az épületnek a falára helyezte el a Brit Örökség a Kék Plakettet, amivel arra szoktak emlékezni, hogy az adott helyen egy híres ember élt, vagy egy fontos dolog történt.

Freddie-blue2_640x345_acf_cropped

A Plakett avatásán ott volt Mercury húga, Kashmira Cook és Brian May, a Queen gitárosa.

“Anyával nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy a Brit Örökség a Kék Plakettel emlékezik meg a mi Freddie-nkről. Sok más híres ember között lesz örökre. Szerintem ő is nagyon boldog és büszke lenne rá” – mondta Kashmira Cook az avatáson.

“Megtiszteltetés, hogy segíthettem elhelyezni ezt az emléket Freddie szüleinek házán, itt Felthamben. Itt találkoztam először Freddie-vel, nem sokkal azután, hogy egy közös barátunk bemutatott egymásnak. Nagyon sok időt töltöttünk azzal, hogy az öreg Dansette lemezjátszóján hallgattuk Jimi Hendrix albumait, és azokat analizáltuk” – emlékezett vissza Brian May.

Freddie-blue

Karen Bradley, kultúráért, sportért és médiáért felelős államtitkár beszédében szintén kifejtette, hogy mekkora öröm egy ilyen nagy hatású zenésznek emléket állítani.

Freddie Mercury 1991-ben, 45 évesen hunyt el AIDS-hez köthető tüdőgyulladásban. A zenész az 1990-es évek, és talán minden idők leghíresebb AIDS-áldozata.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb