Nagyvilág

Emlékművet állítanak Londonban az AIDS áldozatainak

Az AIDS Memory UK bejelentette, hogy megtalálták a helyét az emlékműnek, amelyet az AIDS elmúlt 40 évben szedett áldozataiért állítanak Londonban. A BBC-nek nyilatkozva Ash Kotak aktivista elmondta, a helyszín a Tottenham Court Road, nem messze az egykori Middlesex Kórháztól, ahol 1987-ben Diana hercegnő nyitotta meg az Egyesült Királyság első AIDS osztályát.

Az egykori kórház arról is emlékezetes, hogy Diana hercegnő itt fogott kezet kesztyű nélkül AIDS beteggel a sajtó szeme láttára. A pillanat hamar bejárta a világsajtót és alapjaiban rengette meg azt a hamis mítoszt, miszerint a HIV/AIDS akár érintéssel is elkapható.

 

Az emlékezetes pillanat | Fotó: Anwar Hussein, Wirelmage

 

A tervek szerint az emlékművet az AIDS Világnapja, tehát december elseje környékén avatják fel. “A rugalmasság, ellenállás és rezonancia fája” nevű alkotás az aktivista szerint emlékeztetője lesz annak, hogy a HIV és AIDS elleni nemzetközi harc még közel sem ért véget és minden egyes elveszített élet tragédia.

A környéken több más, a HIV elleni küzdelem szempontjából fontos és szimbolikus helyszín is található: a Bloomsbury Klinika az ország egyik legnagyobb kapacitású HIV gondozó központja, a James Pringle Házban pedig szexuális úton terjedő betegséggel érkezőket gyógyítanak és annak idején ide hozták Londonban a legelső HIV-betegeket.

Borítókép: National AIDS Trust, Twitter

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb