Hírek

Emelkedni kezdenek a lakásárak ott, ahová beköltöznek az azonos nemű párok

 

Itthon épp a héten borzolta a kedélyeket, hogy egy lakástulajdonos elutasított egy meleg párt. Pedig ha tudta volna! Az online ingatlan adatbázist üzemeltető, amerikai Zillow cég a pride hónap kapcsán a melegnegyedekre fókuszálva megvizsgálta a városok ingatlanpiacát. Elemzésükből kiderül, hogy az ilyen negyedekben jóval drágábbak a lakások, mint a városok többi részében – ennek oka pedig éppen az a dzsentrifikáció, ami az azonos nemű párok beköltözésével indul.

Vizsgálatukhoz a népszámlálási adatokat használták fel, hogy beazonosíthassák azokat a lakóövezeteket, ahol a legmagasabb az LMBTQ háztartások aránya. Az országban a legtöbb azonos nemű háztartás a kaliforniai San Dieogo városában található, annak North Banker’s Hill negyedében. Itt a háztartások 10,1 százalékát teszik ki az azonos nemű párok, miközben az ingatlanárak közel 25 százalékkal magasabbak az átlagos San Diego-i áraknál.

A Zillow-nál több mint 20 különböző lakónegyedet vizsgáltak meg így, köztük olyan, hagyományosan az LMBTQ embereket vonzó nagyvárosokban, mint például New York, egészen olyan az olyan kevésbé preferált, kisebb településekig, mint Charlotte.

 

 

Az angol meleg (gay) és városrész (neighborhood) kifejezésekből összevont „gayborhood” övezetek közül 10 olyan várost is találtak, ahol az ilyen negyedekben egyenesen kétszer akkorák az ingatlanárak, mint a helybeli átlagárak. De például Cleveland Riverside negyedében egyenesen négyszer annyiba kerül egy ház, mint a városban máshol, ezzel az ingatlanárak listáját ez a gayborhood vezeti.

Mindennek oka a már említett dzsentrifikáció. A kutatók szerint hagyományosan beindul ez a folyamat a LMBTQ lakók nagyobb számú megjelenésével, mindez pedig segít megmagyarázni a magasabb árakat is.

A dzsentrifikáció a környék megújulásának és felújításának olyan folyamata, hogy az megfeleljen a fehér középosztályi réteg igényeinek. Megjelennek az éttermek, bárok, a magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínáló vállalkozások – ezzel azonban jellemzően kiszorulnak a folyamat előtt a negyedben élő, kevésbé tehetős rétegek. A dzsentrifikáció tehát a felértékelődött belvárosi területek lakosságának kicserélődésével is jár.

Arra azonban Skylar Olsen, a Zillow kutatásvezetője felhívja a figyelmet, hogy a lakosság kicserélődése hátrányosan érintheti azokat, akik az LMBTQ közösségen túl egy másik kisebbség tagjai is. Az ilyen negyedekben ugyanis a színesbőrű vagy a transznemű emberek is nehezebben tudnak lakáshoz jutni, mert ők a munkaerőpiacon is hátrányból indulnak.

„Míg ezek a melegnegyedek a közösség és a társadalmi elfogadás érzetét erősítik, addig a bennük élők többnyire eleve magasabb társadalmi rétegből érkeznek, míg a közösség sok tagja nem tudja megfizetni az itteni ingatlanárakat.”

 

 

Kiderült a két férfiról, hogy egy pár, megvonták tőlük a budapesti albérletet

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin