Hírek

Elutasították a házassági egyenlőséget Izraelben

Az izraeli legfelsőbb bíróság tegnapi döntése szerint az egyenlő házasság nem tartozik az alapvető emberi jogok közé – számolt be róla a The Jerusalem Post.

 

Az ország LMBTQ szervezeteinek beadványát bírálták el most. Ebben panaszt tettek amiatt, hogy az egyenlő házasság nem szerepel az emberi méltóságot és szabadságot biztosító alaptörvényben. Azt remélték, hogy a bíróság legalább annyit kimond, hogy alkotmányellenes az egyenlő házasság jelenlegi törvényi tiltása.

A tiltás egyébként nem találkozik a társadalmi elvárásokkal. A legutóbbi közvéleménykutatások adatai szerint az azonos nemű párok házasságát az izraeliek 79 százaléka támogatja. A rekordmagas elfogadás viszonylag rövid időn belül történt meg, 2009-ben még csak 53%, tavaly pedig már 76% támogatta az egyenlő házasságot.

A legfelsőbb bíróság 1995-2006 között hivatalban lévő elnöke, Aharon Barak már 2013-ben figyelmeztetett, a házasságról szóló, jelenleg érvényben lévő törvények

“egyértelműen megsértik az alapvető emberi jogokat.”

Mostani döntésében a legfelsőbb bíróság leszögezte, az egyenlő házasság kérdését a törvényhozásnak kell rendeznie, nem a bíróságnak.

 

Previous post

Bálint és Szabolcs: Kádfürdő és napszemüveg

Next post

Újranyit a Pulse bár Orlandóban