Hírek

Elutasították a szlovénok az egyenlő házasságot

A tegnapi népszavazás alapján feltehetően el fogják törölni a szabályozást, amelyben a parlament törvényessé tette az azonos nemű párok házasodáshoz, valamint örökbefogadáshoz való jogát.

A graffiti felirata eredetileg az volt: "húzzátok karóba a leszbikusokat", majd a javítás után: "hajoljatok meg a leszbikusok előtt"
A graffiti felirata eredetileg az volt: “húzzátok karóba a leszbikusokat”, majd a javítás után: “hajoljatok meg a leszbikusok előtt”

Az eddigi számadatok azt mutatják, hogy a megszámlált 620 261 szavazatból 225 428 (36, 5%) szólt az LMB jogok mellett, míg 391 818 (63,5%) esetben elutasítóan szavaztak a szlovén állampolgárok. A felmérések alapján a szavazati joggal rendelkező lakosság 36%-a voksolt, amely bőven elegendő a kérdés eldöntéséhez.

A törvény fő támadója a Gyermekek veszélyben nevű konzervatív szervezet volt, akik azzal érveltek, hogy egy gyermeknek apára és anyára van szüksége az egészséges felnövekedéshez, tehát ők elsősorban az adoptálásban látták a problémát; ennek ellenére azonban most a házassági egyenlőség is eltűnhezt Szlovéniából.

Ha a törvény valahogy mégis érvényben marad, továbbra is Szlovénia lehet az első kelet-európai és poszktommunista ország, ahol ilyen szintre emelik az LMBT jogokat. A jogszabály eltörlésével kapcsolatban többen is megfogalmazták aggodalmukat, amely főleg arra irányult, hogy egy kisebbség jogairól nem feltétlenül a többségi társadalomnak kellene döntenie; hiszen a parlament feladata nem csupán az, hogy a többbségnek megfelelő törvényeket hozzon, hanem hogy biztosítsa és védje a kisebbségek jogait is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb