Hírek

Elutasítják a homofób hangulatkeltést a pécsi pride szervezői

Sajtóközleményt tett közzé hivatalos Facebook-oldalán a Diverse Youth Network pécsi szervezet, amely az elmúlt hónapokban azzal került be a hírekbe, hogy 2020-ban pride rendezvényt tervez a baranyai megyeszékhelyen.

Néhány hete ismét hangos a sajtó és a közbeszéd a Freedom of My Identity Human Rights Fesztiváltól, a Pécs Pride-tól, és a “homoszexuális felvonulás”-tól. Szervezetünk elutasítja a kormányközeli média homofób hangulatkeltését, valótlan állításait és elítéli azok hangnemét” – olvasható közleményükben.

Az egyesület 2020 májusában jelentette be, hogy hatnapos emberi jogi fesztivált szerveznek, melynek részét képezi majd az első vidéki Pride felvonulás is, a Pécs Pride 2020. A fesztivál a “Freedom of My Identity”, azaz az “Identitásom Szabadsága” címet viseli. A hét folyamán többek között tárgyalják majd az LMBTQ+ emberek, a hazai cigányság, a zsidóság, valamint a magyarországi nemzetiségekhelyzetét is, reagálva a legégetőbb emberi jogi és társadalmi kérdésekre, dilemmákra. A fesztivál célja a társadalmi csoportok közötti párbeszéd kialakítása, a döntéshozók megszólítása és a kisebbségi csoportok láthatóságának növelése. Remélik, hogy a jövőben a társadalomban és a politikai közbeszédben is javul majd ezen csoportok megítélése.

 

A Diverse Youth Network tagjai a Budapest Pride-on 2019 júliusában

 

Az elmúlt hetek sajtómegjelenései okán úgy gondolják, hogy a kormányközeli megyei média egyértelműen ellene ment szervezetünk ideológiájának és akadályozni próbálta a fesztivál sikeres megvalósítását. Úgy gondolják, hogy a megkeresés mellőzte az újságíróktól elvárható etika alapjait,agresszív és provokatívvolt. Kifogásolásukat, miszerint a szervezet külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, nem értik, sőt kijelenthetik, hogy nem csupán belga, de EU-s partnerszervezeti hálóval is rendelkeznek – e tényt nem tagadják, hanem kifejezetten büszkék rá.

A “homoszexuális felvonulás” megnevezést elutasíták, hiszen a felvonulás e tekintetben egy emberi jogi demonstráció, ahol mindezen túl a többségi társadalom tagjai és más kisebbségek is emberi méltóságukat, sokszínűségüket, identitásukat ünneplik meg, és egyben alkotmányos alapjogukat, a békés gyülekezés jogát gyakorolják.

A cikk alatt található kommentekre reagálva a sajtóközlemény írói kijelentik, hogy a városvezetéstől, politikától, pártoktól, donor szervezetektől függetlenül működnek és elhatárolódnak minden olyan megnyilvánulástól, amely vitatja szervezetük függetlenségét és civil mivoltát. A Budapest Pride Szervezettel szorosan együttműködnek, de nem az ő kezdeményezésükre valósítják meg az eseményt.

Mindezen felül felháborítónak tartjuk Hoppál Péter országgyűlési képviselő – és a Pécsi Tudományegyetem adjunktusának kijelentését, miszerint egyszerűen vízbe kellene fojtani a botrányt keltő embereket. Egyetértenek azonban Polyák Gáborral, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tanszékvezetőjével, aki szerint “Az a dolgunk, hogy most is elmondjuk a diákjainknak, hogy amit maguk körül látnak, az nem végleges, főleg nem normális, hogy kölcsönös tisztelet és megértés nélkül nincs társadalom. … Az egyetem egy eszme, a szabad és párbeszédképes világ eszméje, a teljesítmény alapú felemelkedés eszméje.

 

 

Megjegyezni azt is, hogy nemcsak nyugat-európai vidéki és fővárosokban, de még az erősen katolikus Lengyelországban is 27 pride felvonulást rendeztek 2019-ben. Pécs városa már rengeteg ízben bizonyította, hogy a politikai hangtól függetlenül befogadó a kisebbségeket tekintve. A városban évtizedek óta létezik aktív LMBTQ élet, nem először kerülne sor hasonló rendezvényre, azonban a pécsi Expo Centerben,  2020. február 15-én megrendezésre kerülő “LMBTQ Party Pécs Wannabe Reset Party” c. esemény a DYN-től minden tekintetben független.

A Freedom of my Identity fesztivál szervezése a tervezett ütemrend szerint halad: koordinációját teljes mértékben a Diverse Youth Network csapata irányítja. A 6 főből álló munkacsoport szoros együttműködésben dolgozik a pénzteremtés, a sajtó és online kommunikáció, a programszervezés és menedzsment, logisztika és rendezvényszervezői feladatok különválasztásával. Támogató partnereik közreműködésével és ajánlásaival kiegészül a koordináció, további együttműködő partnerek jelentkezését várják.

A szervezőkkel tavaly szeptemberben magazinunk is interjút készített, amely teljes terjedelmében itt olvasható:

 

„Pécs megérett arra, hogy 2020-ban megvalósítsa az első vidéki pride fesztivált”

 

Previous post

Recirquel - A mozdulatokból csoda születik

Next post

Melegpornó-színész követett el öngyilkosságot