Hírek

Eltörölte Botswana a homoszexualitás büntethetőségét

Botswana Legfelsőbb Bírósága egyhangúlag hozott ítéletében kimondta: a törvény, amely bünteti az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot diszkriminatív, alkotmányellenes és nem szolgálja a közjót.

 

Botswana az Afrika-térképen

 

A törvény a brit gyarmati idők óta kriminalizálta a meleg és leszbikus botswanaiakat. “A demokratikus társadalom támogatja a toleranciát, a sokszínűséget és a nyitottságot” – indokolta a döntést Michael Leburu bíró, hozzátéve, hogy a diszkriminatív törvény nemcsak az LMBTQ-közösség tagjait sanyargatta, de a társadalom fejlődését is hátráltatta. “A társadalmi elfogadás központi magja a szegénység leküzdésének és közös értékeink megbecsülésének.

 

LMBTQ-jogi aktivisták az ítélethirdetést követően

 

A most hatályon kívül helyezett jogszabály a homoszexualitást akár hét évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatta a dél-afrikai országban. Ellene idén márciusban egy 21 éves egyetemista nyújtott be keresetet mondván, a társadalom sokkal elfogadóbb az LMBTQ-közösség irányába, mint egykoron.

Az örömteli döntés néhány nappal azután született, hogy Bhután törvényhozása is dekriminalizálta a homoszexuális kapcsolatokat:

 

Továbbra is törvénybe ütköző marad Kenyában a homoszexualitás

 

A Botswanától északkeletre található Kenyában sajnos idén májusban a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a homoszexualitás büntethetőségét:

 

Továbbra is törvénybe ütköző marad Kenyában a homoszexualitás

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb