Hírek

Elton John „Rocket Man” dalát vitte volna Trump az észak-koreai diktátornak

 

Elton John „Rocket Man” slágere az 1972-es Honky Château című albumán jelent meg. Már a maga korában is óriási siker volt, majd éppen Rocketman címmel futott a meleg énekes életéről szóló mozifilm is.

És hát mi mást is akarhatna békeajándék gyanánt vinni az Egyesült Államok elnöke a folyton rakétázó észak-koreai diktátornak? Hát igen, éppen ezt.

Valószínűleg még hónapokra elegendő témát szolgálat majd John Bolton hamarosan megjelenő könyve. Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója The Room Where It Happened: A White House Memoir című, 577 oldalas kötete már az első beszámolók szerint is hemzseg az elképesztő sztoriktól.

 

Kim Dzsongun és Donald Trump történelmi találkozója Szingapúrban 2018 júniusában

 

Trump bizalmas körben csak a kis rakétaember néven emlegette az észak-koreai vezetőt, és komolyan fejébe vette, hogy a „Rakétaember” című dallal kedveskedik neki. 2018 júniusában először került sor a két ország vezetőinek közvetlen találkozójára, majd amikor októberben a külügyminiszter, Mike Pompeo Észak-Koreába utazott, ragaszkodott hozzá, hogy adja át a dalt. Bolton erre így emlékezik vissza:

„Több hónapig magas prioritással kezelt ügy volt a CD Kimhez való eljuttatása. Nem úgy tűnt, hogy Trump felfogta, Pompeo nem is fog találkozni Kim Dzsongunnal, hogy átadhassa a CD-t.”

Képzelhető, mennyire értékelte volna az észak-koreai diplomácia ezt a sértéssel felérő húzást. Hiszen Trump eleve azért „kis rakétaemberezte” Kimet, hogy a politikus magasságán gúnyolódjon. Valószínűleg a rakétákkal való poénkodást sem értékelték volna, ahogy a meleg énekes személyét sem.

Észak-Koreában hivatalosan nem említi a homoszexualitást a jogrend, ugyanakkor az egyik legnagyobb tabunak számít, és különböző indokokkal büntetik. 2009-ben például azért végeztek ki egy leszbikus párt, mert „befolyásolta őket a kapitalizmus, és romlást hoztak a közerkölcsre.” Egyébként is előszeretettel alkalmazzák az azonos nemű kapcsolatok vagy a transzneműek elleni eljárásokhoz a „szocialista életforma elleni vétkezés” kategóriáját. A 10 éves sorkatonaság idején előforduló esetleges azonos nemű aktusokat a helyzetből fakadó, alkalmi viselkedésnek tekintik, nem pedig szexuális orientációnak.

A szigorúan cenzúrázott, államilag irányított médiában a homoszexualitás ha nagy ritkán megjelenik, akkor mindig a nyugati, rendszerint amerikai erkölcstelenség jeleként. Emiatt nem meglepő, hogy az országból sikeresen elmenekülők külföldön szembesülnek először azzal, hogy létezik a heteroszexualitástól eltérő orientáció, vagy éppen transzneműek is.

 

 

Ez az észak-koreai youtuber hazájában soha nem hallott transzneműekről

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin