Kultúra

Első őszi tánclépések

Nyáron a szabadtéri partikon bőségesen kitáncolhattuk magunkat, szeptembertől pedig ismét gyakrabban csodálhatjuk a profi táncművészeket. Körülnéztünk, mit láthatunk Budapest nagyobb mozgásszínházaiban. Progresszív külföldi és kötelező hazai produkciókat, valamint egy fesztivált ajánlunk az első őszi hónap kínálatából.

Androgün erotika

L-E-V: Sara / Killer Pig 

Forró, szexi, ritmusos – finom mozgások, pattogó idomok, torz elegancia. Az izraeli L-E-V társulat másodszorra érkezik a Trafóba, 2013-ban az akkor még friss formáció a House című előadásával úgy felrázta a közönséget, mint a legbizarrabb house partiban. Azóta várjuk, hogy újra jöjjenek.

Idén két darabot is elhoznak. A Sara először a Nederlands Dans Theater számára készült, a Killer Pig pedig eredetileg a norvég Carte Blanche társulatnak. Ezeket később Sharon Eyal koreográfus adaptálta a saját társulatára, nekik – lévén minden táncos kicsit freak is – talán még jobban állnak. A Killer Pig-nél a sötét háttérből kiemelkedő rendezetlen mozgás azonnali zavarodottságot okoz, a tájokozódás hiányát a táncosok kihasználják és átveszik a kontrollt.

Sharon Eyal és Gai Behar – két izraeli kreatív szupersztár – már egy évtizede dolgoznak és élnek együtt. Két éve alapították közös társulatukat harmadik társukkal, a zenéért felelős Ori Lichtikkel. Eyal a Batsheva Dance Company-ben táncolt és koreografált, Behar pedig élőzenés techno és underground eseményeket szervezett Tel Aviv parkolóiban és alagsoraiban. Kettejük kooperációjának eredménye egyaránt megfér a Trafó színpadán és egy techno klubban. Stílusukban keveredik a Batshevától örökölt Gaga technika és Eyal védjegye, az androgün erotika. Érzéki, városi-törzsi, pulzáló ösztönös késztetések egy elidegenedett gépvilágban.

Helyszín:
Trafó Nagyterem

Időpont:
2015.09.18. 20:00
2015.09.19. 20:00

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Két klasszikus-modern darab

Szegedi Kortárs Balett
Carmina Burana

Az ország egyik legismertebb kortárs balett társulata szeptemberben két produkcióval is vendégeskedik Budapesten. A Carl Orff zenéjére készült Carmina Burana a társulat egyik legsikeresebb és legrégebbi előadása, kihagyhatatlan produkció a tánc szerelmeseinek.

Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, akinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról.

Helyszín:
Müpa – Fesztiválszínház

Időpont:
2015.09. 17. 19.00
2015.10. 28. 19.00

Rítus

A rítusok, a közösen kialakított szertartások egybetartják, együttműködésre késztetik a közösség tagjait. Ez a mű alkalom az eggyé kovácsolódásra, egy néha véres, néha vicces játékra, melyben mindennapi rítusainkat karikírozzák ki, és társadalmi történéseinkre reagálva új rítusokat hoznak létre. Új mítoszok új rituálét szülnek. A félelem és frusztráltság a legbarbárabb megnyilvánulási formákban jelenítheti meg az ember küszködését a megfelelésért. Azt már szinte senki nem tudja, hogy kinek kellene megfelelni, de a kegyetlen, vagy éppen mókás közösségi rítusokat elszántan ismételve még él a remény, hogy az adott közösség kontaktusba léphessen a hite lényegét és kultusza tárgyát jelentő transzcendens valósággal.

A két felvonás némileg ellentéte, ugyanakkor kiegészítője egymásnak. Előbb a vadság, az emberi brutalitás, majd pedig a humor, az ironikus, önironikus fogalmazás jellemzi a darabot.

Helyszín:
Várkert Bazár

Időpont
2015.09. 22. 19.00

Nyitott és kíváncsi fesztivál

L1danceFest 2015

A Ladjánszki Márta által vezetett L1 Egyesület főként kortárs művészeti területekről hív alkotókat, szeretnének nyitottak és korszerűek maradni. Egyik fő tevékenységük kezdetektől egy évenként jelentkező, kortárs táncfesztivál, az L1danceFest. 2011-től az egyesület egyre inkább az interdiszciplináris művészeti területek és átmeneti műfajú kísérletek iránt érdeklődik. Ezért szeretnének eltérő háttérrel rendelkező művészek számára lehetőséget teremteni arra, hogy a fesztiválon bemutathassák munkáikat bármiféle tematikus fókusz nélkül. Az előző évekhez hasonlóan az L1danceFest elkötelezett a kulturális sokszínűség, a határátlépés ereje és a korlátokon átívelő kísérletek iránt. Minden lehetséges. Egyszerűen csak kíváncsiak az emberi kreativitásra és újító erejére. A technológia is fontos, de csak a mögötte álló emberrel együtt.

Helyszínek, előadások, részletes program:
www.l1.hu

Időpont:
2015.09. 15-19.

Szerző: Cs. Z.

hirdetés
Previous post

Ghánai elnökjelölt: Ha nyerek, kivégzőosztag elé állítom a melegeket!

Next post

Transznemű vendég-műsorvezetőt kapott egy ausztrál hírműsor