Utazás

„Elrepülök Rióba…”

„…beszállok egy kabrióba” – énekelte a Tankcsapda zenekar jó pár évvel ezelőtt. A brazil városról mindenkinek a napsütés, a nagy bulik, a lazulás és persze a világhíres karnevál jut eszébe. Rio de Janeiro azonban kínál még ezenkívül érdekes látnivalókat és sok egyéb izgalmat, amiket mindenképpen érdemes felfedeznünk – ezek közé tartozik a novemberi pride is, ami a tavalyi évben 1 millió látogatót vonzott.

 

 

Rio de Janeirót 1565-ben alapították a portugál hódítók, és a kikötőváros közel öt évszázados történelme során mit sem veszített jelentőségéből. Rio sokarcú település, ahol akár egy városrészen belül keverednek a különböző történelmi korok: a Centro névre hallgató városmagban ott állnak a gyarmati időkből fennmaradt templomok és színpompás paloták, azonban mellettük magasodnak a város képét leginkább meghatározó modern felhőkarcolók is.

Latin-amerikai városról lévén szó, a tradíció és a modernitás természetesen egy templomban, egészen pontosan az 1964 és 1979 között épített riói katedrálisban csúcsosodik ki – szó szerint, ugyanis az épületnek levágott kúp alakja van. A központi városrész látnivalói között találjuk a Szépművészeti, illetve a Nemzeti Történeti Múzeumot is, amelyek mind a 19-20. század fordulóján épültek, és a szecesszió helyi változatának szép példái. A városrész egyik legszebb történelmi látványossága a 18. században megnyitott Passeio Público nevű nyilvános kert.

A turistákat természetesen leginkább a tengerpartok és a csillogó bulinegyed vonzza, amely a város délebbi részein található. Hosszú kilométereken át nyúlnak el az oly jól ismert strandok, az Ipanema és a Copacabana; a fehérhomokos partszakaszokat pálmafák és elegáns lakóépületek, illetve hotelek szegélyezik. Ezek a negyedek Rio – és sok esetben Dél-Amerika – legdrágább helyeinek számítanak. A városrész egyik érdekessége, hogy a közepén található a hatalmas Rodrigo de Freitas-lagúna, amelynek egyik partján a Cukorsüveg-hegy magasodik, a másik oldalról pedig a Megváltó Krisztus ikonikus szobra tekint le rá a Corcovado-hegy csúcsáról. Előbbi magaslatra – meredek mivolta okán – a legkényelmesebb módon sífelvonóval juthatunk fel: az út során fokozatosan tárul elénk a Guanabara-öböl partján elterülő város. Ha szeretnénk elvonulni a nagyvárosi pezsgés elől, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnunk a Tijuca Nemzeti Parkba, amely a világ legnagyobb, várossal körülvett erdője.

 

 

A város északi része Riónak egy egészen másfajta arcát mutatja meg. Itt ugyanis rengeteg favela, azaz nyomornegyed található, így aki rászánja magát a látogatásra, azt mindenképp óvatosságra intjük. A környék egyik leghíresebb nevezetessége az 1950-es futball-világbajnokságra épített Maracanã stadion, amely 199.000 fős befogadóképességével egykor a világ legnagyobb sportlétesítményének számított. De ugyanitt találjuk a már említett Krisztus-szobrot, valamint a gyönyörűen zöldellő Quinta da Boa Vista parkot, közepén az egykori császári palotával. Az épület ma a Nemzeti Múzeumnak ad otthont.

Mindezek után felmerülhet a kérdés, hogy ebben a hatalmas, sokszínű városban milyen lehet az LMBT közösség élete. Mivel Brazília szövetségi köztársaság, ezért az USA-hoz hasonlóan nagyon sok törvény egy adott közigazgatási régióban érvényes csak. Bejegyzett élettársi kapcsolatra országos szinten 2011 óta, míg házasságra 2013-tól van lehetőségük az azonos nemű pároknak. Érdekesség viszont, hogy közösen már 2010 óta fogadhatnak örökbe gyermeket. Rióban nincs kifejezett melegnegyed, viszont rengeteg a melegbár, -szauna és -fürdő, és melegbarát helyekből sincs hiány. A legrégebbi melegbár a Copacabanán található La Cueva, de a kerület vöröslámpás negyedében található Fosfobox tematikus partijait sem szabad kihagyni. Ha igazán forró kalandokra vágyunk, akkor irány a szaunák sora: a Club 117 rent boyokkal, míg a Rio G Spa három emeleten számtalan kényeztető szolgáltatással várja a vendégeket.

A két legnagyobb esemény, amely LMBT turisták tömegeit vonzza a városba, az idén november 13. és 19. között zajló pride, valamint a világszerte ismert karnevál, amely 2018. február 9. és 13. között felforgatja az amúgy is zajló várost. A milliókat vonzó két rendezvény hatalmas élmény lehet mindazoknak, akik imádják végigtáncolni az éjszakát. Ha kedvet kaptatok hozzá, hogy részt vegyetek életetek egyik legnagyobb buliján, akkor már nincs más dolgotok, mint idejében beszerezni a repülőjegyeket, és ki tudja? Még az is lehet, hogy már a zürichi vagy a párizsi átszállás során izgalmas kalandokba keveredtek.

Lenny Kravitz post inject banner
Previous post

Zene szombat estére: Gyártsunk magunknak álompasit!

Next post

Szivárványba borult Sydney emblematikus épülete