Kultúra

Előzetes: dokumentumfilm a hajléktalan New York-i LMBTQ fiatalok életéről

Elegance Bratton rendező maga is megtapasztalta, milyen hajléktalanként, az otthon biztonsága nélkül élni éveken át New York utcáni. Most három fiatal történetén keresztül mutatja be, milyen kemény sors vár azokra, akiket a családjuk kitaszított.

pier2

A film címe – Pier Kids: The Life – a híres Christopher Street végén található mólókra (pier) utal: itt, a Stonewall-lázadás helyszínének közelében gyűlnek össze minden este Greenwich Village queerjei. Elegance Bratton tíz évet töltött itt hajléktalanként, most pedig a meleg DeSeant, a transznemű Krsytalt, valamint a biszexuális, transznemű nőkhöz vonzódó Caspert felkeresve mutatja be az itteni LMBTQ közösség életét.

pier1

“Senki nem akar az utcán élni” – mondja DeSean a film előzetesében. A Christopher Street lakói önhibájukon kívül lettek hajléktalanok, miután a családjuk elzavarta őket otthonról. Sokan közülük állami gondozásból jöttek és több nevelőcsaládnál is megfordultak, azonban végül mégsem leltek otthonra. Szexuális orientációjuk, illetve identitásuk mellett az is nehezíti a helyzetüket, hogy színes bőrűek (jelen esetben feketék): a rendőri felügyelet sokszor ma is ugyanolyan véres cselekedetekbe torkollik, mint ötven évvel ezelőtt. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy megélhetésként sokszor az egyetlen elérhető forrást, a prostitúciót választják, ami újabb nehéz terhet ró a vállukra.

pier3

Többször írtunk mi is arról, hogy a hajléktalanság milyen komoly probléma az LMBTQ fiatalok körében, akik anyagilag függnek a szüleiktől – az érzelmi károkról nem is beszélve, amiket egy szülő elutasítása okoz. Több híresség, köztük Miley Cyrus és Cindy Lauper is felemelték szavukat a fiatalok védelmében és segélyszervezeteket alapítottak, de mellettük hétköznapi emberek is igyekeznek segítséget nyújtani.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb