Egészség

Először végeztek szívátültetést két HIV-vel élő ember között

New York-i orvosok elvégezték a világ első szívátültetését egy HIV-vel élő páciens és egy szintén HIV-vel élő donor között.

A páciens, egy 60-as éveiben járó nő előrehaladott szívelégtelenségben szenvedett, és kora tavasszal a New York-i Montefiore Egészségügyi Rendszerben kapott szívdonációt, valamint egy vesét.

Az egészségügyi központ bejelentette, hogy a páciens a négyórás műtétet követően öt hétig maradt a kórházban, és most már csak megfigyelés céljából jár a transzplantációs orvosaihoz.

A Montefiore egyike annak a 25 klinikának az Amerikai Egyesült Államokban, amely képes a bonyolult és költséges kezelésre. A HIV-státuszán kívül semmilyen részletet nem közöltek a donorról.

Az úttörő eljárás életmentő lehetőséget kínál a HIV-vel élők számára, miközben mindenki más számára is lerövidíti a szívdonor-várólistákat – mondta a beteg kardiológusa, Dr. Omar Saeed.

Ez egy bonyolult eset volt, és a kardiológia, a sebészet, a nefrológia, a fertőző betegségek, az intenzív ellátás és az immunológia igazi multidiszciplináris erőfeszítése” – mondta. “Ha ez a lehetőség elérhetővé válik a HIV-vel élők számára, az bővíti a donorok körét, és azt jelenti, hogy több HIV-fertőzött és nem HIV-fertőzött ember juthat gyorsabban életmentő szervhez. Enyhe kifejezés, ha azt mondjuk, hogy büszkék vagyunk arra, amit mindez jelent a betegeink és az orvosok számára.

A Montefiore vezető orvosa, Ulrich Jorde szerint a műtét számtalan HIV-vel élő beteg számára jelent majd megkönnyebbülést, akik mostantól a vírussal élő és a nem HIV-fertőzöttektől is kaphatnak szívet.

A jelentős orvosi előrelépéseknek és gyógyszereknek köszönhetően a HIV-vel élők olyan jól tudják kontrollálni a betegséget, hogy mostmár megmenthetik más, ezzel a betegséggel élő emberek életét” – mondta.

Ez a műtét mérföldkő a szervadományozás történetében, és reményt nyújt azoknak az embereknek, akiknek korábban nem volt hová fordulniuk.

1988-ban a kormány a nemzeti szervátültetési törvény módosításának részeként kriminalizálta a HIV-pozitív emberek szerveit felhasználó egészségügyi intézményeket. Ezt az AIDS-járvány idején a megbélyegzés táplálta, mivel a törvényhozók úgy érezték, hogy a HIV “halálos ítélet”, így a szervek kárba vesznek.

A törvény évtizedeken át azt jelentette, hogy több száz életképes szervet kellett visszautasítani az illető HIV-státusa miatt, annak ellenére, hogy a szervadományozások száma egyre csökkent.

 

Egy 66 éves férfi az ötödik ember a világon, aki kigyógyult a HIV-ből

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb