Hírek

Először van transz kormányzójelöltje az Egyesült Államoknak

A héten zárultak le az Amerikai Egyesült Államok Vermont államában az előválasztások, amelynek keretében a demokrata és republikánus szavazók is döntöttek róla, ki induljon pártjuk színeiben a novemberi választásokon a kormányzói tisztségért.

A republikánusoknál senkit nem ért váratlanul, hogy az eddig is kormányzóként tevékenykedő Phil Scott lett a befutó. Scott, noha konzervatív pártot képvisel, támogatja az abortuszt és a transzneműek jogait is. Az azonban annál nagyobb meglepetés, hogy a vermonti demokraták történelmet írva Christine Hallquist transz cégvezetőt választották jelöltnek.

 

Christine Hallquist szavazókkal találkozik az előválasztási kampányban

 

Christine Hallquist az állam legnagyobb energiaszolgáltatójának, a Vermont Electric Cooperative-nek az igazgatója. Férfiból operáltatta magát nővé és ő az első transz politikus, aki valamelyik vezető pártnál el tudta nyerni a kormányzójelöltséget, amit az LMBTQ-közösség óriási sikerként ünnepel.

A jelöltségért a Demokrata Pártban négy jelölt indult. Ők nem kevesebb, mint húsz vitában mutatták be a választóknak elképzeléseiket, de Hallquist számára a kampány messze nem volt olyan megterhelő, mint identitásának felvállalása.  “Mindenkinek elmondom, hogy nem ez volt a legnehezebb dolog az életben. Valójában a nemváltás után semmi nem tűnik annyira nehéznek.” – idézte fel a Guardian-nek.

A 62 éves Hallquist a Vermont Electric Cooperative élén állva esett át nemváltó műtéteken. De elmondása szerint már 11 évesen élvezte, amikor egyszer anyja viccből lányruhába öltöztette. “Gyönyörű volt, imádtam. És amikor azt mondtam: Anya, én lány akarok lenni, akkor ő azt mondta: Na ezt soha, senkinek ne mondd el.”

A katolikus iskolában az oktatók nem csak rendszeresen verték őt amiatt, mert érezték, hogy nem úgy viselkedik, mint egy átlagos fiú, hanem az intézmény vezetője még az exorcizmust, tehát ördögűző rituálét is szükségesnek tartotta.

Vermont az USA egyik legkisebb állama. A Magyarország negyedét kitevő állam lakossága valamivel több, mint 620 ezer fő.

Aki közelebbről is megismerné Christine Hallquist-ot, azoknak ajánljuk figyelmébe a Politico angol nyelvű interjúját:

 

Previous post

Romának hitték, megverték a Sziget szír-kanadai meleg előadóját

Next post

"Szodomiták parádéja" a melegfelvonulás egy lengyel miniszter szerint