Nagyvilág

Először van queer ügyekért felelős biztosa a német szövetségi kormánynak

A jövőben Sven Lehmann zöldpárti államtitkár a szövetségi kormány queer-politikáját fogja erősíteni és kifelé képviselni – számol be a queer.de.

A szövetségi kormány szerdán Sven Lehmannt, a Zöldek (Bündnis 90/Die Grüne) politikusát nevezte ki a szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős szövetségi kormánybiztosnak. Az irodát a néhány héttel ezelőtt felálló új kormánykoalíció hozta létre. Szövetségi kormánybiztosból már eddig is több létezett, például migrációs biztos, energiaügyi biztos vagy idegenforgalmi biztos.

Az újonnan létrehozott queerügyi biztosi hivatal azt mutatja, hogy a sokszínűség elfogadása mennyire fontos a szövetségi kormányzat számára” – mondta Lehmann a kinevezésére reagálva. “A koalíció célja, hogy minden ember szabadon, biztonságban és egyenlő jogokkal élhessen. (…) Az önrendelkezés vezérelve alapján az új szövetségi kormány progresszív queer-politikát fog folytatni, és a családpolitikát is a különböző családformák társadalmi valóságához igazítja” – tette hozzá a 42 éves, eredetileg kölni lakos. A nyíltan meleg politikus továbbá kijelentette: “Németországnak úttörővé kell válnia a diszkrimináció elleni küzdelemben“.

 

 

A szövetségi kormány queer-megbízottjának együtt kell működnie az LMBTI-politikai projektekben érintett szövetségi minisztériumokkal. Különösen a szexuális és nemi sokszínűség elfogadására és védelmére irányuló nemzeti cselekvési terv kidolgozását és végrehajtását, valamint a kapcsolódó PR-tevékenységet kell koordinálnia. Az akcióterv része a kormánypártok (SPD, Zöldek, FDP) koalíciós megállapodásának.

Sven Lehmann 1999 óta tagja a Zöldeknek, 2017 óta pedig a Bundestag (német törvényhozás alsóháza) tagja. Az előző ciklusban frakciója szociális és queer-politikai szóvivője volt. 2021 decembere óta államtitkár a szövetségi családügyi, idősügyi, nőügyi és ifjúsági minisztériumban, amelyet a szintén zöldpárti Anne Spiegel vezet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb