Hírek

Először van nyíltan meleg kormányzója az Amerikai Egyesült Államoknak

Magyar idő szerint ma hajnalban zárultak le az Amerikai Egyesült Államokban a félidős választások (midterms), amelynek keretében az állampolgárok szavaztak a Képviselőház mind a 435 tagjáról, a 100 szenátusi hely harmadáról és több tucat állam kormányzói székéről is.

Bár még nem minden választókerületben hirdettek eredményt, már elmondható, hogy az LMBTQ közösség több történelmi győzelmet is ünnepelhet, amelyek közül kiemelkedik a coloradói Jared Polis sikere. A férjezett, két gyermeket nevelő Polis 2009 képviselte demokrata színekben Colorado 2. számú választókerületét a Kongresszus alsóházában, most pedig 52 százalékkal elnyerte állama kormányzói székét. Ezzel ő az Egyesült Államok történetének első nyíltan meleg kormányzója.

 

Jared Polis és családja 

 

A választások további eredménye, hogy Josh Tenorio személyében várhatóan nyíltan meleg helyettes kormányzója lesz az USA-hoz tartozó, 160 ezer lakosú Guam szigetének, a szavazatok 50.7 százalékával. A kormányzó – 16 év repubblikánus vezetés után – a szintén demokrata Lou Leon Guerrero lehet.

 

Lou Leon Guerrero és Josh Tenorio, Guam következő kormányzója és helyettes kormányzója

 

Hasonlóan hatalmas siker, hogy a demokrata Sharice Davids Kansas 3. számú választókerületét a szavazatok több, mint felével megnyerte, így ő lesz a Képviselőház első őslakos LMBTQ képviselője. A jogász végzettségű, a Ho-Chunk nemzethez tartozó hölgy az elmúlt években számos LMBTQ jogi és az őslakos indiánokhoz kapcsolódó ügyön dolgozott. Sőt, a harcművészetekben is igen jártas.

 

Sharice Davids

 

Végezetül meg kell említeni, hogy az ország első transznemű kormányzójelöltje, Christine Hallquist alulmaradt a Vermont kormányzói székéért folyó küzdelemben. Bár az eredmény várható volt – az újraválasztott, republikános kormányzó nagy népszerűségnek örvend – mégis izgalmas és hasonlóan történelmi eredmény lett volna, ha máshogy alakul választás.

Christine Hallquist indulásáról szóló korábbi beszámolónk itt olvasható:

Először van transz kormányzójelöltje az Egyesült Államoknak

Previous post

Homer drag queen A Simpson család új részében!

Next post

Eleanor Roosevelt végre előbújik a szekrényből és időutazó lesz!