Hírek

Először változtathatott hivatalosan nevet és nemet transz személy Koszovóban

Két éves bírósági huzavona lezárását ünnepelheti Blert Morina, aki az első ismert koszovói állampolgárként változtathat nevén és nemén a hivatalos papírokon. Bár a bíróság korábban egy személynek már megadta ezt a lehetőséget, ő anonimitásban kívánt maradni, így máig nem tudni, kiről is van szó pontosan.

 

Blert Morina

 

Morina, aki a Központ az Egyenlőségért és Szabadságért nevű szervezet ügyvezető igazgatója, “felvillanyozódott” a döntést követően és örül neki, hogy élete e fejezete ezennel véget ér. “Voltak pontok, amikor rendkívül nehézzé vált egyensúlyozni munka, tranzíció, a társadalom felől érkező nyomás és a média között” – idézte fel az elmúlt időszakot.

A transz férfi azt is hozzátette, hogy számára a legnagyobb nehézséget jellemzően az jelentette, amikor utazni szeretett volna és sok kellemetlen pillanatot szült, hogy míg megjelenésében már férfi, papírjain nemeként még nő volt meghatározva.

A pristinai kerületi bíróság január 20-i ítéletében utasította az okmányirodát – amely korábban elutasította a fiatalember kérését -, hogy Blertáról Blertre változtassa a nevet és nőről férfire a nemet.

Blert bízik benne, hogy a jövőben senkinek sem kell hasonló megpróbáltatásokon keresztül mennie Koszovóban, aki nemet és nevet szeretne változtatni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb