Lifestyle

Először vállalták magukat névvel és arccal amerikai meleg katolikus papok

Történelmi jelentőségű interjú keretében először meséltek az Amerikai Egyesült Államokban szolgáló római katolikus papok melegségükről a The New York Times online elérhető cikkében. Két hónap alatt két tucatnyian adtak interjút – akadtak közülük, akik merték névvel és arccal vállalni, de voltak olyanok is, akik nem. Sokan közülük attól rettegnek, hogy feletteseik, püspökeik bosszút állnak rajtuk őszinteségükért.

A lap szerint, papok és kutatók becslése alapján az USA-ban a meleg férfiak legalább 30-40 százalékát teszik ki a római katolikus papságnak. Egy floridai plébános például így fogalmazott: „a papok harmada meleg, a harmada nem, a harmadik harmadnak pedig halvány fogalma sincs, hogy micsoda.

 

Hárman az interjút névvel és arccal vállalók közül | Fotó: The New York Times

 

A cikk szerint a papokat már a tanulmányaik alatt felkészítik arra, hogyan rejtőzködjenek, ha esetleg melegek. “Soha ne menjünk sétálni vagy moziba ketten, hanem inkább hárman. És a figyelmeztetés úgy szól, hogy bármilyen férfiak közti barátság veszélyes lehet, átcsúszhat a szexualitás terepére, és különös barátsággá fejlődhet”.

Tehát nem lehet valódi barátságod egy férfival, mert még a végén homoszexuális leszel” – mondja az egyik nyilatkozó pap. De ugyanez igaz a nőkkel való barátkozásra is. Óva intenek tőle, az ugyanis könnyen szerelemhez vezethet, ami a cölibátus ellen való – számol be az Index.

A cikk szerint több pap mondta, hogy aktív szexuális életet élt férfiakkal, egyikük 62 éves korában vesztette el szüzességét egy férfival, akit online ismert meg. Mivel a kapcsolat kiderült, és jelentették az érseknek, azóta senkivel nem volt szexuális kapcsolata.

Greiten atya példája egyedülálló a megszólalók körében: 24 éves volt, amikor saját magának beismerte, hogy meleg, egy paptársának mesélt erről, aki szintén előbújt neki. Aztán hatvanas éveiben járt már, amikor egy évvel ezelőtt a vasárnapi misén, adventkor elmondta egyházközségének, hogy meleg és hogy nincs kapcsolata senkivel.

 

Greiten atya

 

Elmondása szerint közössége tapsviharban tört ki, a helyi érsek Jerome E. Listecki viszont közleményt adott ki, amiben kimondja: jobban örült volna, ha Greiten atya nem hozza nyilvánosságra melegségét. A meleg pap gyűlölködő levelek tömegeit kapta: sátánnak, gyerekmolesztáló szörnynek nevezték. Történetéről magazinunk is beszámolt:

 

https://humenonline.hu/sajat-gyulekezete-elott-bujt-elo-romai-katolikus-pap/

 

A római katolikus egyház kapcsolata az LMBTQ közösséggel a mai napig is finoman szólva problémás. A témával foglalkozó cikkeink IDE kattintva olvashatóak, Ferenc pápa megnyilatkozásai pedig ITT tekinthetőek át.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin