Színes

Először tartottak zsidó hagyomány szerinti leszbikus esküvőt Skóciában

zsidó meleg esküvő
Han Smith és Jennifer Andreacchi zsidó esküvője/ Fotó: Fern Photography

 

Egy amerikai queer pár, Han Smith és Jennifer Andreacchi révén sor került az első zsidó szertartás szerinti LMBTQ-esküvőre Skóciában – írja a Jewish News. Skóciában 2014 decembere óta engedélyezett az azonos nemű párok házassága, de a judaizmus hagyományai szerint most először adtak össze queer párt.

Mindketten New Jerseyből származnak, Smithnek az apja zsidó, de sosem kapott a vallás szerinti nevelést, Andreacchinak egyik nagyszülője ilyen származású. Egy virginiai egyetem nyílt napján ismerkedtek össze és hamar barátok lettek. Jennifer Smithnek mondta el először, hogy leszbikus, mert úgy érezte, könnyebb megbízni valakiben, akit alig ismer. Han elmondta neki, hogy ő is leszbikus. „Bátorítottuk egymást. Jó volt olyannal lenni, aki maga is akkor ment keresztül az előbújáson” – mondta Jennifer. Nem telt el sok idő és randizni kezdtek.

Az első évben Skóciába utaztak, ahol a St. Andrews Egyetemen tanultak. Itt Han felvette a zsidóság modern történelme tantárgyat, ami miatt másképp kezdett tekinteni a vallásra, mint korábban. 2019-ben diplomáztak, ekkor Dublinba költöztek, első közös pészahjukat 2020 tavaszán, a pandémia alatt ünnepelték meg. A karantén alatt sokat gondolkodtak, beszélgettek zsidó örökségükről.

Miután visszatértek Skóciába folytatni a tanulmányaikat, elkezdték tervezgetni az esküvőt. Edinburghben befogadó, liberális zsidó közösségre leltek, amelynek sok tagja tartozik az LMBTQ közösséghez is. Megfogalmazódott bennük a vágy, hogy zsidó hagyomány szerint esküdjenek. Az esküvő előtt hivatalosan is felvették a vallást. A szertartást Mark Solomon rabbi vezette, akiről a pár úgy nyilatkozott, hogy „nagyon nyitottan közelít ahhoz, hogy mi az Isten és mi a hagyomány szerepe, és megváltoztatta a névmásokat is”. Smith ugyanis a „they” névmást használja.

A szertartást követő lakodalmon a zsidó táncok mellett skót táncokat is járt a násznép.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin