Hírek

Először tartanak pride felvonulást Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovina LMBTQ közössége a mai napon, szeptember 8-án tartja első pride felvonulását, annak ellenére, hogy tudják: akár ellentüntetőkkel is szembe kell majd nézniük.

A felvonulásra – ami az Ima Izac! azaz Előbújás címet viseli – a fővárosban, Szarajevóban kerül sor, ahol fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a szélsőséges csoportok támadásainak visszaszorítása érdekében – számol be róla a Pink News.

 

Boszniai LMBTQ aktivisták

 

Bár az LMBTQ közösség mindent megtesz a felvonulás sikere érdekében, mégis tartanak az ellentüntetőktől, mivel több politikus is úgy nyilatkozott: szeretné, ha a felvonulás nem jönne létre, és a szervezők lefújnák az eseményt.

Egyikük, Samra Cosovic-Hajdarevic néhány hónappal ezelőtt, amikor tudomásukra jutott a felvonulás lehetséges szervezése, azt mondta: az LMBTQ közösséget el kell szigetelni a gyermekektől és magától a társadalomtól is. A szélsőséges iszlamisták már 2008-ban és 2014-ben is hangot adtak véleményüknek a főként muszlim lakosú fővárosban, amikor egy LMBTQ-fesztivál résztvevőire támadtak rá.

Az ország első pride felvonulásának biztonságos menetéért Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa felel, aki szintén Bosznia-Hercegovina lakosa:

„Felszólítom a hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a felvonulás békés és biztonságos legyen. Ez mind az emberi jogok, mind az emberi méltóság tiszteletben tartásának kérdésköréhez tartozik. Továbbá felszólítom Bosznia-Hercegovina politikai vezetőit, hogy tartózkodjanak mindenféle cselekedettől, amely megakadályozná az LMBTQ közösséget abban, hogy a szabadsághoz való emberi jogukat gyakorolhassák.”

A résztvevők és a szervezők is tartanak a homofób ellentüntetőktől, bár az országban már legalizálták az azonos neműek kapcsolatát, és a diszkrimináció-ellenes törvény pedig az LMBTQ közösséggel való bánásmódra is vonatkozik. Ennek ellenére többen is jelentettek támadásokat és diszkriminációt, melyet szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt kellett elszenvedniük országukban. A házassági egyenlőség és az örökbefogadás pedig továbbra is csupán álom az LMBTQ közösség számára Bosznia-Hercegovinában.

 

 

Previous post

Meleg csók miatt tiltotta be a Bosszúállók képregényt Rio de Janeiro polgármestere

Next post

A gazdi állítja, kutyája a tudta nélkül fizetett elő egy pornócsatornára