Hírek

Először szólalt fel transz aktivista a demokrata pártgyűlésen

Sarah McBride az első transznemű személy, aki valaha felszólalt nagyobb amerikai pártgyűlésen.

Fotó: Alex Wong/Getty Images

Fotó: Alex Wong/Getty Images

A philadelphiai Wells Fargo Centerben megrendezett eseményen Michelle Obama felemelő beszéde és Bernie Sanders (Clinton korábbi vetélytársának) kifütyülése mellett történelmi jelentőségű pillanatnak is szemtanúi lehettünk, amikor Sarah McBride, egy transz aktivista foglalta el a pulpitust. Az amerikai konvenciók történetében ugyanis most fordult elő először, hogy transznemű személy szólaljon fel egy ilyen eseményen.

Az ifjú hölgyet Sean Patrick Maloney, a kongresszus első nyíltan meleg képviselője vezette fel. McBride beszélt arról, hogy mennyire félt a coming outtól, mert tartott az akadályoktól, amiket transzneműsége gördíthet elé az életben. Emellett egy nagyon személyes történetet is megosztott a résztvevőkkel: 2014-ben feleségül ment egy transznemű férfihez, aki az esküvőjük után mindössze négy nappal rákban elhunyt. Sarah azonban kiemelte, hogy férje, Andy még az utolsó hónapjaiban is azért küzdött, hogy sorstársaiknak jobb élete lehessen.

“Olyan ország leszünk, amelyben csak egyféleképpen lehet szeretni, egyféleképpen lehet kinézni és egyféleképpen lehet élni? Vagy inkább olyan, ahol mindenkinek megvan a joga a nyíltan vállalt és egyenlő élethez – egy olyan nemzettel, amelynek egységében van az ereje? Ez a kérdés ezen a választáson.”  

Hillary Clintonról szólva elmondta: “Hillary Clinton megérti a küzdelmünk fontosságát. Együtt fog dolgozni velünk azon, hogy elfogadtassa az Egyenlőségi Törvényt, hogy véget vessünk a színesbőrű, transznemű nők elleni erőszakhullámnak, és hogy gátat szabjunk a HIV és az AIDS terjedésének.” 

Az amerikai választási folyamat fontos részét képezi az úgynevezett konvenció (convention), amikor a demokrata és a republikánus párt hivatalosan is megválasztja, illetve megerősíti az elnöki és az alelnöki pozícióért induló jelöltek személyét. Az idei Demokrata Konvenció július 25-től július 28-ig tartott, az elnökjelölt Hillary Clinton, az alelnök-jelölt pedig Tim Kaine lett.

Hotel Sopron footer banner
Previous post

A világ azért jó, mert sokszínű – interjú Till Attilával

Next post

Egyesek nem tudják magukat túltenni ezen a reklámon