Hírek

Először szerveztek közös zsidó-arab pride felvonulást Izraelben

Több, mint 150-en vettek részt azon a pride rendezvényen, amelyet a zsidók és arabok által vegyesen lakott izraeli Lod város főterén tartottak csütörtök este – számolt be róla a Tel-Aviv-i +972 magazin. A szervezők és a résztvevők maguk is mindkét közösségből tevődtek össze.

Vannak, akik szerint a város még nem áll készen erre, de hogyan fog valaha is készen állni, ha bele sem kezdünk?” – tette fel a költői kérdést az egyik helyi szervező, Natalie Kirstein. “Tavaly voltak konfliktusok, idén azonban már fel sem merült hasonló és az önkormányzat, valamint a rendőrség is támogatásáról biztosított.

 

Résztvevők hallgatják a rendezvény beszédeit

 

Az esemény történelmi jelentőségét adja, hogy ez volt Izraelben az első pride, amelyen beszédet mondott az izraeli törvényhozás, a Knesszet egy arab tagja is. “Büszke vagyok rátok és a barátságotokra” – jelentette ki Issawi Frej képviselő. “Titeket is megillet a jog, hogy ott éljetek és úgy, ahogy akartok. Hiszünk abban, hogy az emberi méltóságnak kell középpontban állnia, amely független attól, ki milyen nemű, vagy bőrszínű – mind egyenlőek vagyunk. Azért vagyok itt, hogy azonosuljak veletek.

 

Issawi Frej beszéd közben

 

A rendezvényen felszólalt többek között orosz és etióp származású izraeli aktivista is. Ellentüntetőkről nem érkezett hír.

Izraelben a házassági egyenlőség továbbra sem biztosított, az erre vonatkozó kezdeményezést tavaly utasította el a legfelsőbb bíróság. További részletek cikkünkben:

 

Elutasították a házassági egyenlőséget Izraelben

Previous post

Summertime Life in Hungary

Next post

Túlfűtött dalszövegekhez tökös pasi dukál – Budapesten lép fel Jason Derulo