Hírek

Először szerepel nyíltan leszbikus induló a Miss Universe döntőjében

 

A Miss Universe szépségverseny 67 éves történetében először fordul elő, hogy nyíltan leszbikus versenyző induljon.

Swe Zin Htet hazájában, Myanmarban nyerte el a jogot az indulásra, és a világverseny döntője előtt egy héttel úgy döntött, minden bátorságát összeszedve coming outol. A bátorság már csak azért is szükséges volt, mert a homoszexualitást törvény bünteti Myanmarban – a korábbi Burmában akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható miatta. A People magazinnak nyilatkozva a 21 éves Htet mesélt a döntése okáról is:

(A versennyel) Egy olyan eszköz áll a rendelkezésemre, amivel ha azt mondom, leszbikus vagyok, annak hatalmas hatása lesz Burmában az LMBTQ közösségre. Az a nehézség otthon, hogy az LMBTQ embereket nem fogadják el, lenézik és diszkriminálják őket. Amikor a szüleimnek elmondtam, hogy leszbikus vagyok, először dühösek voltak. Nem fogadtak el. De később, amikor egyre több mindent tudtak meg az LMBTQ közösségről, elkezdtek elfogadni.

 

 

A Miss Universe szervezői megtiszteltetésnek veszik, hogy Htet ezt az alkalmat használta az előbújásra. Mint elmondták, ők mindig azokat a nőket támogatják, akik büszkék arra, akik ők valójában.

A verseny történetében egyébként nem Htet az első LMBTQ versenyző, tavaly Angela Ponce személyében megvolt az első transznemű indulójuk is. Ponce akkor azt mondta, nem az számít, hogy megnyeri-e a versenyt, önmagában az óriási eredmény, hogy a verseny egyenrangú résztvevője lehet.

 

 

Previous post

Belga evezősök állnak ki a queer sportolókért

Next post

Cher-feldolgozással ajándékozza meg a rajongókat Adam Lambert