Hírek

Először kapott kormányzati pozíciót nyíltan meleg politikus az USA-ban

A jelenlegi németországi nagykövetet (és akár leendő külügyminisztert), Richard Grenellt nevezte ki Donald Trump az Egyesült Államok valamennyi hírszerző ügynökségét összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság élére – ezzel az USA történetében először tölt be kormányzati vezető szerepet egy nyíltan meleg politikus.

 

Richard Grenell

 

Grenellt 2018-ban nevezték ki az USA németországi nagykövetévé, ezzel pedig ő vált a Trump-kormány legmagasabb szintű LMBTQ-tagjává. Mostani előléptetésével egyben ő lett a legmagasabb rangú queer személy a végrehajtó hatalom eddigi történetében is – írja az LGBTQ Nation.

Kinevezésének bejelentésekor Trump azt mondta, hogy Grenellt „nagy tisztelet” övezi, és „rendkívül jól” képviseli az Egyesült Államokat. Grenellről az a hír is járja, hogy rendkívül hűséges Donald Trumphoz.

Mielőtt még kinevezték volna nagykövetnek, Grenellt talán a legtöbben jobboldali trollként ismerték. Nem egyszer írt olyan Twitter-bejegyzéseket, amelyekben például Rachel Maddow, Michelle Obama, vagy más közismert nő megjelenését kritizálta. Erre Grenell csupán annyit mondott, hogy sosem szerette volna ezzel mások érzéseit megsérteni. Miután hivatalosan is nagykövet lett, a német vezetők csalódottságukat fejezték ki a döntéssel kapcsolatban.

„Nem az én feladatom, hogy megtanítsam az embereknek a diplomácia művészetét, legfőképpen nem az USA nagykövetének, de úgy tűnik, szüksége lenne egy kis oktatásra”

– nyilatkozta Andrea Nahles, a német szociáldemokraták akkori vezetője.

Grenell kétes hírnevét annak is köszönhette, hogy több nyilvános vitát folytatott európai vezetőkkel a Twitteren. Ezen a héten például arra figyelmeztette a német vezetőket, hogy nagy hibát követnek el azzal, hogy zártkörű beszélgetéseket folytatnak diplomatákkal, és ezt egyenesen mocskosnak titulálta.

Igaz, hogy Grenell nyíltan meleg, és az LMBTQ-közösségből elsőként érte ilyesfajta megtiszteltetés, de ennek ellenére nem igazán támogatta eddig a közösséget.

2019-ben, amikor Pete Buttigieg kimondta a nyilvánvalót, vagyis azt, hogy a jelenlegi alelnök, Mike Pence homofób, Grenell azzal vádolta Buttigieg-t, hogy csupán kitalálta a vádakat.

„Mike és Karen Pence remek emberek. Mind a ketten nagyon jámborak, és Krisztus tanait követik. A szívükben nincsen hely a gyűlölet számára senki felé”

– mondta akkoriban Grenell.

Grenell eddigi talán legismertebb kezdeményezése nagykövetként nem is kapcsolódik Németországhoz. Azt állítja: együtt dolgozott egy kampányon Donald Trumppal, hogy felszámolják a homoszexualitás büntethetőségét szerte a világon. Bár a kampány semmilyen említésre méltó eredménnyel nem rendelkezik, több jobboldali személy is jelezte már, hogy Trump nem ellenzi teljes mértékben az LMBTQ-közösséget, még akkor sem, ha néhanapján megfeledkezik a létezésükről.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin