Kultúra

Először jelöltek transz színésznőt Emmy-re a legjobb főszereplő kategóriában

fotó: FX

 

Az itthon is népszerű A póz (Pose) című sorozat sztárja, Mj Rodriguez az első transz színésznő, akit Emmy-re jelöltek a legjobb főszereplő kategóriában. A tévés Oscarnak is tartott Emmy díjait szeptember 10-én adják át.

A póz a New York-i afroamerikai és latino LMBTQ, illetve gender-nonkonform közösség ballroom-kultúrájába, a város társadalmi és irodalmi színterébe enged betekintést. Az első évad a nyolcvanas, a második és a harmadik a kilencvenes években játszódik, markánsan megjelenik benne az AIDS, a szereplői főként modellek és táncosok. A cselekmény drámai fordulatokban gazdag, ám nem nélkülözi a humort sem, miközben egy folyton versengő, ugyanakkor egymást támogató közösség, a „házak” mindennapjait mutatja be. Bár teljes egészében fikció, jelentős hatással volt rá Jennie Livingston 1990-es dokumentumfilmje, a Párizs lángjai, amely a nyolcvanas évek New Yorkjának drag kultúrájába kalauzol. A sorozat egyik fő karaktere, Blanca Evangelista szerepére féléves casting után sikerült Rodriguezt megtalálni.

Rodriguez előtt csak két transznemű előadót jelöltek Emmy-re: Laverne Cox a Narancs az új fekete (Orange is the New Black), Rain Valdez pedig a Razor Tongue sorozat egy-egy kisebb szerepe kapcsán került a jelöltek közé.

Az idei Emmy jelöltjei között egyébként magyar is van: Rév Marcell operatőr az Eufória című sorozatért nyerheti el a televíziós szakma legnagyobb díját.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb