Nagyvilág

Először indul a választáson nyíltan meleg képviselő Vietnámban

fotó: AFP

 

A jogász és LMBTQ-aktivista Luong The Huy az első nyíltan meleg jelöltként indul parlamenti mandátumért Vietnámban. Célja, hogy hosszú távú változásokat érjen el az ország marginalizált közösségei számára, számol be róla a France24.

A 32 éves Huy egyike annak a mindössze kilenc független jelöltnek, aki indulhat a vasárnap országszerte megtartott választásokon, és ő a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek hangját szeretné erősíteni, akik hazájukban régóta megtapasztalják a diszkriminációt.

Az egypárti kommunista államban azonban nem volt egyszerű feladat felkerülni a szavazólapra. A legutóbbi, öt évvel ezelőtti választásokon még több mint 100 független jelölt – köztük másként gondolkodók, valamint egy taxisofőr és egy popsztár is – próbált indulni, de csak néhányan jutottak át a bonyodalmas kiválasztási folyamaton.

Huy jelenleg az iSEE nevű civil szervezet igazgatója, amelynek célja, hogy a kisebbségi csoportokat képessé tegye jogaik védelmére, és már egy évtizede kampányol a vietnámi LMBTQ-közösség életének javításáért.

A képviselő-jelölt felszólalt már az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén, és a Forbes a 30 leginspirálóbb 30 év alatti vietnámi személy közé sorolta. De annak ellenére, hogy jogi tanulmányokat folytatott, azt mondja, nehezen tudta az átláthatatlan, helyi kormányzati rendszerben fontos embereket elérni a javaslataival.

“Ha tagja leszek a Nemzetgyűlésnek, ez az út rövidebb, könnyebb és kényelmesebb lesz az általunk szolgált közösségi csoportok számára”

– mondta. LMBTQ-kérdések tekintetében Vietnám viszonylag progresszívnek számít Ázsia sok országához képest. 2015-ben feloldották ugyan az azonos nemű párok házasságára vonatkozó tilalmat, de végül elmaradt az egyenlő házasság jogi elismerése, ahogy azt a régóta ígért törvényt sem fogadták még el, amely lehetővé tenné a nem jogi megváltoztatását.

A Human Rights Watch tavaly közzétett jelentése szerint ugyanakkor az iskolákban széles körben elterjedtek a szexuális irányultsággal és a nemi identitással kapcsolatos téves információk, és egyes gyerekeket még ma is mind a tanárok, mind a szülők arra tanítanak, hogy a melegség egy mentális betegség.

“Egyesek nehezen fogadják el, hogy egy LMBTQ képviselje őket egy nagyhatalmú törvényhozó testületben. Voltak is negatív megjegyzések a személyemről, a külsőmről és a szexuális irányultságomról”

– meséli Huy. Politikusi reményeit a Z-generáció szavazataira alapozta korábban, de meglepetésére úgy tűnik, hogy támogatói között sok az idősebb férfi és nő is. Néhányan privát üzenetet küldtek neki, míg mások nyíltan biztosították támogatásukról a közösségi médiában.

“Hirtelen rájöttem, hogy a támogatói bázisom nem is olyan kicsi, mint gondoltam”

– mondta.

A kilenc független jelöltön kívül több mint 850 olyan jelölt van, aki befolyásos támogatók segítségével jutott fel a szavazólapra. Mindannyian a közel 500 parlamenti hely egyikéért versengenek, amelyet mindig a kormányzó Kommunista Párt tagjai uralnak, és ritkán tapasztalható, hogy a közérdekért harcolnának. Huy azonban úgy véli, hogy képes lehet valódi változást hozni a vietnami átlagemberek számára.

“Lehet, hogy én vagyok az első nyíltan meleg férfi, aki elindul egy képviselői helyért, de remélem, nem én leszek az utolsó. Az emberek ugyan továbbra is az első meleg jelöltről fognak beszélni, bármi is lesz az eredmény, de ez egy olyan történet, amely a jövőnek szól, azoknak, akik még nálam is többet érhetnek el.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb